E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

OHMPHREY - OHMPHREY  (Magna Carta/Border)

 

1. Someone Said You Were Dead
2. The Girl From Chi Town
3. Denny's By The Jail
4. Ice Cream
5. Lake Shore Drive
6. Not Afraid Of The Dark
7. Shrooms 'n Cheese
8. What's The Word, Thunderbird

 

 

 

Här blir det kulturmöten när tre av männen bakom jam-bandet Umphrey´s McGee, gitarristen Jake Cinninger, trummisen Kris Myers och keyboardisten Joel Cummins, slår sig samman med gitarristen Chris Poland, känd från Megadeth och sedemera i bandet OHM, varifrån Ohmphrey också hämtat basisten Robertino Pagliari. Magna Carta har gett ut härligheten som bjuder på instrumental progressiv hårdrock med stort utrymme för improvisation och lösa tyglar.

Öppningen är smått brutal med ”Someone said you were dead”. Smattrande baskaggar och tuggande gitarr. Men lyssna på basen – elastisk och dynamisk och så är den självsvängande organismen i gång.

Musiken byggs upp av relativt enkla harmoniföljder och upplevs mer ett flöde än tydligt avgränsade moduler. Emellanåt är strukturen fastare och det råder ingen brist på snygga melodislingor Det är dock de lödiga improvisationerna som ger Ohmphrey särprägel. Poland är en lysande gitarrist, men även Cinninger bidrar med personligt och smakfullt spel och jag uppskattar verkligen de många klassiska, läckra gitarrljuden de båda förpackar sina soloutfärder i. Däremot borde en hel del av Cummins syntljud stannat kvar i det hopplösa 80-talsträsk de härstammar från. När han använder elpianot låter det betydligt bättre.

Musikens improviserade karaktär parat med Myers flyhänta trumspel och Pagliaris bandlösa basspel skapar en jazzig atmosfär, trots att det är ett ganska bredbent rockande som dominerar i riff och solopartier. Det ger luft och gung som syresätter det kompakta flödet av toner.

Stillsammare spår som ”The girl from chi town”  och ”Lake shore drive” ger åtminstone mig rysningar av välbehag, för snyggare gitarrsolon var det längesen jag hörde. När tempot och intensiteten taggas upp, som i ”Denni´s by the jail” och ”Not afraid of the dark” offras en del av tillgängligheten på de snabba löpningarnas altare och det blir mer av spel för spelets skull.

Ett par riktigt långa låtar avslutar plattan, ”Shrooms n´cheese” samt ”What´s the word, Thunderbird”. (som ni märker är låttitlarna ganska fantasifulla). Här släpper man tyglarna fritt och ger sig iväg på sinnesutvidgande improvisationstrippar över ett fusionaktigt beat. Vid rätt sinnesstämning är det skönt att ge sig hän i den här sortens jammande, men det kan också upplevas som ett enahanda harvande och ganska introvert.

Ohmphreys musik är kanske inte allas tekopp, men får man som jag självsväng i gumpen av Allman brothers at Fillmore och andra evighetsjam från 70-talet är skivan en positiv överraskning. Är du nyfiken på mera jam så kolla gärna in Umphrey´s McGee:s hemsida där dom podcastar i stort sett alla sina konserter.

 

www.umphreys.com

www.myspace.com/ohmphrey

 

Betyg 8/10

 

Hans-Åke Höber

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna