E-Mail

info@artrock.se

 

 

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

Recensioner

 

Id Guinness - Cure for the common crush (Rapid Transformation)
 

1. Rising River
2. The One That got Away
3. Jade Garden
4. I Have Seen the Future
5. Down to This
6. Cure for the Common Crush
7. Always Crashing in the Same Car
8. Negative
9. The Joke
10. Beaches
11. Beautiful Goodbye
12. 25 Watts
13. Wailing Wall

 

Från Vancouver kommer denne artist som hittills under några år spelat med en del andra kanadensiska musiker och band som K D Lang, Randy Bachman och The Wyrd Sisters. Efter att ha haft en och annan hit modell mindre (eller vad man nu kan kalla det) är det då dags för en egen solokarriär och på den här plattan finns 13 låtar som enligt beskrivningen influerats av artister som Roxy Music, David Bowie, Pink Floyd, Peter Gabriel, U2, The Beatles and Radiohead. Det låter ju intressant och lite nyfiken var jag allt på vad detta kunde vara.

Men direkt skall väl sägas att influenserna inte känns så där väldigt näraliggande och tydliga. Det här låter mer som en rätt så traditionell ”singer/songwriter” platta, förvisso med en del försök till lite mer avancerade tongångar men jag kan inte påstå att de direkt dominerar. Det faktum att 12 av 13 låtar klockas på mellan 3 och 4 minuter säger väl det mesta. Nog försöker han sig på att hitta låtar av det lite mer lätt-tillgängliga slaget och som riktar sig mot lite mer populär användning. Därför blir det svårt att lyfta verket till de höga review-poängen.

Men skam till säganes så får jag erkänna att jag trots allt är rätt så imponerade av Id Guinness. Det är sannerligen inte lätt att slå sig fram som artist men Id har talanger som kanske ändå kan leda rätt långt. En mycket bra sångröst som påminner om John Lennon (och kanske lite Steven Wilson) och faktum är att jag egentligen inte hittar en enda riktigt dålig låt på skivan. Allt håller skaplig klass och melodierna och arrangemangen är tidvis riktigt bra. Har han skrivit allt detta själv (vilket jag dock inte riktigt har koll på) så är det ju ett extra plus och det skall naturligtvis berömmas och uppmuntras.
 

Bästa låtarna är den inledande ”Rising river” som troligen har en verklig potential som hit om den spelas ofta (det var väl ”bara” det att det kanske inte är så lätt att komma dit). Men jag gillar arrangemanget som faktiskt är lite progrockigt. Det finns en härlig och lite kaotisk orgelsekvens som spelas i anslutning till den antydan till refräng som finns och den sätter sig fort. Han sjunger verkligen bra här också. En annan liknande låt är ”Down to this” som börjar lite avslappnat balladmässigt men som sen kör igång med ett härligt rockigt sound och en medryckande refräng. Fin stämsång också, lite Simon and Garfunkel-känsla (vilket också finns på ett par andra ställen på plattan). Ytterligare ett bra spår är ”Negative” som jag också tycker har hitkänsla och en fin stämning med 60- och 70-talsstuk.

För att nämna det som är negativt på plattan så måste jag lyfta fram låten ”Wailing wall” som i alla fall till synes var ett skapligt försök att göra något mer avancerat. Man kan säga att det låter lite som ”John Lennon meets Pink Floyd”. En släpande i huvudsak instrumental inledning med rätt mycket atmosfär övergår så småningom i en utdragen ”wailing exersize” av en sångerska som jag inte vet namnet på. Men det låter rent ut sagt hemskt. Om man åtminstone hade låtit bli att ytterligare distordera sången så kanske det kunde ha funkat. Men nu låter det gräsligt och inte blir det bättre av att hon emellanåt ”sjunger” duktigt falskt. På andra delar av plattan råkar man ut för liknande rätt misslyckade försök till originaliteter. Bland annat har man lagt på någon sorts orientaliskt stråkinstrument på låten ”Jade Garden” som låter som en misshandlad katt (om jag skall vara ärlig). Passar inte alls.

Men frånsett det så ger jag ändå verket godkänt. På grund av de 3-4 riktigt bra låtarna och en i övrigt rätt skaplig nivå så ger jag den betyget 6 av 10.  

 

www.myspace.com/idguinness

 

6/10

 

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna