E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Credo - This is what we do (Metal Mind Productions)

 

DVD: The Game, Turn The Gun Around, Skin Trade, Seems Like Yesterday, Field Of Vision – Medley: [a. Power To The Nth Degree, b. Phantom, c. Rules Of Engagement, d. Good Boy, Round And Round], Too Late..., ...To Say Goodbye, A Kindness, The Letter, From The Cradle..., ...To The Grave

Bonusspår: Credo Behind the Scenes: Credo Rehearsal (2008), Credo Rhetoric Photo Shoot (2006), CredoCam – in Poland (2008), ‘From the Cradle…’ – Credo Live at the Rotherham ProgFest UK (1999), 'The Letter’ (Excerpt) – Credo Live at the Rotherham ProgFest UK (1999), ‘Too Late to Say Goodbye’ – Credo Live at The Summer’s End Festival UK (2006)

 

Det brittiska bandet Credo debuterade 1994 med ”Fields of Vision”, omstrukturerades och tog god tid på sig att återvända. Men nu är de så etablerade att det är dags för en fullmatad dvd inspelad 2008 på Slaski theatre, Katowice, Polen. Att inspelningen kom till stånd med hjälp av Pendragons Nick Barret är logiskt med tanke på att Credo tillhör samma neo-progressiva genre, även om de inte nått samma tyngd och patina som kollegorna i nämnda Pendagron, IQ eller Marillion.

Annars är det Fishepokens Marillion som dyker upp som naturligaste jämförelse och live är den karismatiske och storväxta Mark Colton ruggigt nära en tvilling till den gamle fisken.  Det låter bra och det ser bra ut. Under den knappt två timmar långa konserten. För mig som inte är inlyssnad på Credos studioalbum framstår kvintetten som tajt och bestående av klart kompetenta musiker. Kunde vi få lite mer variation i keyboard och gitarrljuden hade spänningen i musiken ökat. Lyssnar man på distans så är det svårt att avgöra vilken låt vi är inne i.

Det är en ganska traditionell konsertdokumentation som bjuds och inga extravaganser i form av lustiga kameraåkningar och bildexperiment. ”This is what we do” är en bra titel för det är det vi får se och höra, varken mer eller mindre. Bonusmaterialet på dvd:n inkluderar givetvis intervjuer samt några tidigare konsertklipp och lite backstage material.

Credo ger oss ett gediget hantverk som säkert fungerar som utmärkt surrogat för de som menar att Marillions första fem album är gudarnas gåva till mänskligheten.

www.myspace.com/credogb 

www.credo.gb.com

 

Betyg 7/10

Hans-Åke Höber

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna