E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

AMORPHIS – SKYFORGER (Nuclear Blast)

 

1 Sampo
2 Silver Bride
3 From The Heaven
4 Sky Is Mine
5 Majestic Beast
6 My Sun
7 Highest Star
8 Skyforger
9 Course Of Fate
10 From Earth I Rose

 

Sedan ”Silent waters”, Amorphis förra platta som var och är en av mina mest spelade har det hänt en hel del även om mycket är sig likt i Amorphis värld av melodier och vackra harmonier. Detta är bandets nionde album och det tredje med Tomi Joutsen på sång. Han är en stor tillgång vars röst hela tiden strävar att vara ett med musiken vilket han i motsats till många andra lyckas med. I de båda gitarristerna Tomi Koivusaari och Esa Holopainen som för övrigt är bror till Toumas i Nightwish, har Amorphis en stomme som tillsammans med Santeri Kallio på keyboards skapar bandets unika, ofta vemodiga musikbild som hela tiden är fylld av undersköna melodier vilket sedan länge är Amorphis signum.

Amorphis värld är en värld av vackra melodier och den här gången är det mer positivt. Det doftar glädje i allt vemod vilket hörs redan i inledande ”Sampo” som följs av ”Silver bride”, en av plattans bästa låtar tillsammans med min personliga favorit, ”From earth I rose” som avslutar den vanliga utgåvan. Den limiterade har ett bonusspår i form av ”Godlike machine” som är en brilliant avslutning på en fantastisk platta med sina läckra gitarrharmonier och fantastisk sång. Innan dess får vi höra Tomi Joutsen growla i magnifika Majestic beast” och ”Sky is mine” är en underbar upptempolåt som mycket väl kan bli en ny favorit live. Det kan även titellåten bli men hela plattan är mycket bra och helt fri från djupdykningar. Den är i mitt tycke den klart bästa med Tomi Joutsen på sång och bandets bästa sedan mästerverket ”Elegy”.

Har man ännu inte upptäckt dessa Finnar är det på tiden för det här är inte bara bra utan mycket bra och det är inte för inte som Amorphis kallas för melodiernas okrönta kungar. Det finns en stjäl i deras musik som gör att den lever på ett förunderligt sätt vilket verkar som helande när man som undertecknad har varit väldigt sjuk. I Amorphis musik fann jag kraft så ”Skyforger” kom som en skänk ifrån ovan…

 

www.myspace.com/amorphis

www.amorphis.net

 

9,5/10

 

Tore Larson

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna