E-Mail

info@artrock.se

 

 

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

Recensioner

 

Sepultura – A-LEX (Steamhammer/SPV/Border)
 

1.A-Lex I
2.Moloko Mesto
3.Filth Rot
4.We’ve Lost You
5.What I Do!
6.A-Lex II
7.The Treatment
8.Metamorphosis
9.Sadistic Values
10.Forceful Behavior
11.Conform
12.A-Lex III
13.The Experiment
14.Strike
15.Enough Said
16.Ludwig San
17.A-Lex IV
18.Paradox

 

Sepultura är tillbaka med en ny skiva och nu helt utan någon av bröderna Cavalera i bandet. Och huruvida det är rätt att fortfarande kalla sig Sepultura är det många som säkerligen tvistar om, men för egen del rättar jag mig efter att det står Sepultura på omslaget, men visst, lite skumt känns det med ett Cavalera löst band. A-Lex som verket heter har en dubbeltydig mening, dels betyder det någonting i stil med laglös på ryska, men framför allt så är Alex huvudfiguren i A Clockwork Orange. Filmen borde vara de flesta bekant, och likt Stanley Kubrick så har brassarna låtit sig inspireras utav boken skriven av Anthony Burgess.

Skivan ger ett spretigt intryck och det känns som om de tar i verkligen ända från tårna för att de ska få fram vad de vill ha sagt, men de tar kanske i lite väl mycket ibland och man blir lämnad med en fadd känsla av illasinnad hard core. Det är som om de vill mer än vad de presterar med sin ilska och med de korta låtarna lämnar resultatet alltför ofta för min smak en känsla av för mycket hackig aggro och för lite av det sköna thrash öset jag vet Sepultura besitter. Men utan att man tänker på det så finner man sig gungandes med i de sköna thrash-riffen från Andreas Kisser, så visst finns de där, men kanske inte i den utsträckning jag hade önskat.

Efter ett tag så utkristalliserar sig skivan och vissa låtar reser sig över de andra, men även om skivan växer så når den inte upp bland de riktiga Sepultura topparna, trots allt är A-Lex en av deras bättre plattor på senare tid. The Experiment och Paradox är låtar som har det ”rätta” soundet och fullkomligt är genomsyrade av suverän thrash-metal av rang. Även en kort kärnfull låt som Enough Said visar prov på mästarklass, även om den dock klockar in på blott 1:37 minuter, varför har de inte med mer av den här varan av klassisk j-vla Sepultura thrash är för mig en gåta.

Att plattan är spretig märks i och med en låt som Ludvig Van då det bara känns schizofrent när det helt plötsligt låter som Trans-siberian Orchestra, visst har den sin charm, men dock är den felplacerad, även om inslagen av klassisk musik har sin plats i historien om Alex så gör det sig inte på den här skivan. En annan svaghet är den generellt korta längden på låtarna, då de är knappt 2 eller 3 minuter långa blir det bara som om de är lämnade halvfärdiga i de flesta fallen, vilket är synd för det finns en hel del bra tendenser i de låtar som inte riktigt blommar ut.

Slutligen är det bara att konstatera att med eller utan någon som lystrar till namnet Cavalera så står sig Sepultura fortfarande väl. Vidare visar de kvarvarande medlemmarna fortsatt hög klass och ett väl förvaltat sound i klassisk Sepultura stil, men någon ny Arise eller Chaos A.D. för den delen, är det knappast tal om på långa vägar.

Mina favorit låtar är: Moloko Mesto, The Experiment, Strike, Paradox

 

http://sepultura.uol.com.br/v6/en/

http://myspace.com/sepultura

 

Betyg: 5/10

 

Thomas Herpel (Metal Covenant)

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna