E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

The Windmill  - To be continued.. (Egenproducerad)

 
1.Cinnamon
2.The colour of seasons
3.A day in a hero´s life
4.The eagle
5.Don´t be afraid
6.To be continued.

 

Norska The Windmill har jobbat med sitt debutalbum “To be continued..” sedan 2005. Diverse medlemsbyten och problem med studiotider har sinkat processen, men nu är plattan klar och ett recensionsex har landat I min cd.

Gruppens hemsida är ännu ofärdig så promotionbrevet är min enda källa till information. Klart är att Jean Robert Viita är Windmills initiativtagare och motor, keyboardist och sångare. På bas hittar vi Arnfinn Isaksen, Erik Borgen sköter strängbändandet och Sam Arne Nöland trummorna. Dessutom färgas musiken av Morten Clasons sax och flöjt.

Ska man kategorisera musiken är väl ”neo-prog” det första jag tänker på. Som sig bör är det få, men långa låtar Windmill levererar. ”A day in a hero´s life” klockar in på 21 och en halv minut och de övriga fem spåren på mellan 6 och 10 minuter. Alla ingredienser finns på plats och det är gott om snygga melodislingor, kraftfulla passager och mer finstämda dito. Rottrådarna går mest åt melodiös och pampig prog som Genesis och Focus och det märks att det är Keyboardisten Viita som ligger bakom det mesta av musiken. Enligt uppgift från bandet är alla ändå med och färgar musiken fast grundiden i det stora hela står Viita för, undantaget The colour of seasons.

Det är inte genom blixtsnabba riffs och udda tempi musiken får sin karaktär. Windmill satsar mer på melodier och det grandiosa. Alla spelar oklanderligt och produktionen tar tillvara det kraftfulla i musiken.

Betyget dras tyvärr ner något av Morten`s  sånginsats på The Colour Of Seasons delarna, som jag upplever pretentiös och konstlad. Han påminner emellanåt om Roger Pontare, men med en norsk accent på engelskan som tär på trovärdigheten. Erik Borgen är annars rösten bakom A Day I A Hero's Life & Don't Be Afraid.

 

www.thewindmill.no

 

Betyg 7/10

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna