E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Solitude - The Revival (Dead Tree Music)

 
1. Last division
2. The revival
3. When memory calls
4. Break through
Patrik Larsson: Vocals
Dennis Warelius: Guitars, clean vocals
Christoffer Apell: Guitars
Niclas Staberg: Bass
William Turner: Drums

 

 

Dagens recensionsobjekt Solitude härstammar från Värnamotrakten och har lirat ihop sedan 2006. Man var under förra året ute på en kortare turné tillsammans med bandet Twelvestep, kallad ”Breakdown tour 09”. Därefter gick bandet in i studion för att spela in ett par låtar. Till sin hjälp i Studio Fredman (In Flames, The Haunted, Soilwork mfl, mfl) hade killarna Henrik Udd som producerat och mixat ”The Revival”, som resultatet av dessa inspelningar kallas.

Första kontakten med Solitude blev för mig klart positiv, då jag uppskattar den typ av musik som bandet representerar. Ända sedan Solitude bildades har de arbetat på att försöka skaffa sig ett eget sound, och man har använt sig av ett mycket inarbetat koncept, där de tunga gitarrerna blandas med snygga dynamiska melodier. Vokalmässigt varvas scream / clean -sång även det på ett mycket väl beprövat sätt.

Solitude – ”The Revival” är en fyraspårs-ep, där samtliga spår håller en förbluffande hög standard och som omedelbart känns hemtama och välbekanta. Det där med att skaffa sig ett ”eget” sound som det skrivs om i pressreleasen har man väl inte lyckats så väl med, då deras sound tillhör samma skola som många av de dominerande Göteborgsbanden inom den melodiösa thrashen. Detta är dock inget som på minsta sätt är störande då bandets musik, precis som förebildernas håller så hög klass. Ska man försöka beskriva bandets sound  så hamnar man någonstans mitt i mellan In Flames under deras ”Colony / Clayman”-period, och den lite mer ”hitbetonade” musik som Dead By April representerar.

Låtarna på ”The Revival” känns som sagt mycket välbekanta då man hör dom för första gången, och precis som på tidigare nämnda bands alster, är dom lika välskrivna och snyggt framförda. Den sextonårige sonen är precis som far sin en stor och väl inlyssnad In Flames-fantast, trodde att det var ett nytt IF-album som skulle recenseras, så visst är influenserna mycket tydliga i bandets musik!! Patrik Larssons röst och sätt att sjunga låter emellanåt som en ung Anders Fridén, och hans screamstämma har en fantastisk energi och nerv. I de många gånger mycket medryckande refrängpartierna känns släktskapet till Dead By April mer tydliga, då de på samma sätt känns ”hitbetonade”.

Precis som i fallet med många band inom genren, är gitarrspelet både tungt och melodiöst och mycket snyggt framfört. Dennis Warelius och Christoffer Apell delar på det musikaliska utrymmet på ett bra sätt, med tungt riffande och snygga solopartier i stämmor. I kombination med en tight och samspelt rytmsektion är helkonceptet på förhand givet att lyckas.

Henrik Udds produktion / mixning är som vanligt i fallet med många alster som är inspelade i Studio Fredman förstklassig, och är både tung / massiv men ändå nyansrik.

Enligt pressreleasen arbetar bandet på nytt material som ska ges ut under 2011, och håller debutalbumet samma standard som på denna ep, är nog bandets framtid tryggad för lång tid framåt.

 

www.myspace.com/solitudeswe

 

7 / 10

Staffan Vässmar                                                        

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna