E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Pain of Salvation – Linoleum (InsideOut Music/ Century Media)

 

Linoleum
Mortar Grind
If You Wait
Gone
Bonus Track B
Yellow Raven

 


 

 

Efter nästan tre års tystnad sen förra releasen ”Scarsick” kommer här nu äntligen ett livstecken från Eskilstunas stora stolthet (Kent må ursäkta) Pain of Salvation (PoS i fortsättningen). Märkligt nog en EP, d v s istället för en full-längdare så finns här fyra spår och ett bonusspår (mer om det senare). Att man väljer en EP kan man ju fundera lite kring. Kanske är det ett sätt att smyga igång lite mjukt den nya sättningen av bandet med deras nye trummis Leo Margarit. Eller, kanske en sorts kompromisslösning efter en tid med en massa trassel för bandet, t ex inställd USA-turne med Prog Nation-touren i sin tur orsakad av att deras tyska distributionsbolag SPV gick i konkurs. Allt detta kan ha gjort det svårt att koncentrera sig på en full ny CD men det är väl bara spekulationer från min sida. I vilket fall, ryktet säger att någonting ändå är på gång här ganska snart (en CD med arbetsnamnet ”Road Salt” lär släppas så småningom).

Låtarna på EPn är tämligen olika till sin karaktär och om man ställer sig frågan ”Känns stilen igen?” så vill jag svara både ja och nej på den frågan. Jag upplever soundet rätt så mycket råare och ”skitigare” än på tidigare plattor. Speciellt gäller det de två första spåren ”Linoleum” och ”Mortar Grind”. Daniel Gildenlöv går ifrån softaste ballad-rösten till vråltjut då han tar i ända från tårna när han sjunger vissa partier. Men på slutet på ”Mortar Grind” är sången knappast njutbar och jag får erkänna att jag tycker det är något överdrivet (stämbanden lär se ut som såll efter den behandlingen!!). Nye trummisen Leo gör i all fall ett väldigt gott intryck må jag säga och han öser på bra, särskilt i ”Mortar Grind”. Jag läser dessutom att allt trumsound har lagts på av Leo i efterhand. Skickligt men i sanning ett märkligt sätt att producera en platta på. Hoppas att bandet kan spela mer tillsammans i sessionerna för nästa skivsläpp. För bandets skull hoppas jag att Leo rent fysiskt kan vara mer närvarande med bandet, det behövs nog. Men utan tvivel ger jag Leo mycket väl godkänt som ersättare till deras tidigare trotjänare Johan Langell.

Om jag möjligen ställde mig lite tveksam till de två första låtarna på plattan så försvann min skepsis efter att ha hört låt tre och fyra ”If you wait” och ”Gone”. Här finns den fantastiska (moll-)känslan som man hört i tidigare monumentala skivor med bandet, inte minst mina favoriter ”One Hour by the Concrete Lake” och ”Perfect Element Part I”. Hela bandet spelar med känsla och inlevelse här och det är bara att njuta. Daniels sång är väldigt bra. Återigen får han ibland till en falsett-sång som få kan mäta sig med.

Så, då var det plötsligt slut på plattan. Eller …? Nej, det är det sannerligen inte. Bandet sparar nämligen det bästa till sist i ett s k ”bonus-track”. Men innan detta spelas upp får vi lyssna på en fullständigt sanslöst diskussion i bandet om hur man skall lösa det faktum att deras producent vill ha ett bonusspår på plattan. En klart berättigad diskussion faktiskt. Hur många plattor köper man inte där man har lagt på en massa extra material som egentligen inte borde varit med alls. En massa musikalisk ”dynga” ,t ex nya varianter på låtarna (oftast klart sämre och ibland utan sång) som man helt enkelt skulle klarat sig bäst utan. Daniel kommer här med den klart relevanta och belysande kommentaren att om det hade varit en bok så skulle man alltså ha lagt till ett ”bonus-kapitel” vilket ju är fullkomligt galet (särskilt om det är en kriminalroman). Då föreslår en annan av bandmedlemmarna en alldeles briljant lösning på problematiken. D v s man lägger till något på plattan som garanterat inte går att kopiera men som de potentiella köparna skulle kunna samla på. Jag skall inte avslöja exakt vad det är han talar om (ni får kolla själv!!) men jag får erkänna att det var länge sen jag skrattade så gott. Vansinnigt roligt! Nu ser jag verkligen fram emot nästa CD (om ni förstår vad jag menar efter Daniels avslutande kommentar).

Nåväl, bandet får till slut ge med sig och klämma fram ett riktigt bonus-spår. Men vilket bonusspår sen! En låt som bandet uppenbarligen spelat live ett antal år och som nu alltså dyker upp i ett mycket fint arrangemang. Det rör sig om en cover på en gammal Scorpions-låt: ”Yellow Raven”. En mollstämd ballad med så mycket känsla att man blir imponerad. Vilket gitarrspel! Den här låten är otroligt fin och jag hoppas jag får höra den live från bandet någon gång. En perfekt avslutning.

Så, vilket slutbetyg kan man då ge detta verk? Helt klart så är denna platta en måste-platta för den inbitne PoS-fantasten. Men jag tror inte att den på något sätt attraherar nya lyssnare ifall inte möjligen bonus-spåret kan slå lite bredare. Därtill är produktionen nog lite för udda. Men jag är i alla fall glad för denna release och ser fram emot den nya full-längdsplattan. Väldigt nyfiken är jag naturligtvis även på deras inhopp i Melodifestivalen som har förundrat mig mycket. Är de desperata efter kommersiell framgång efter de senaste årens trassel eller vad håller de på med? Men all uppmärksamhet är väl bra, eller hur? Hoppas nu bara att de har en någorlunda njutbar låt som är stöpt i sann PoS-anda och inte alltför anpassad åt Schlager-Bert. Sen glädjer det mig oerhört att höra att Daniel Gildenlöv ansluter sig till Transatlantics kommande världsturne. Antar att Daniels gamla kontakt med Roine Stolt ligger bakom det här samt att han faktiskt varit inblandad förut i tidigare Transatlantic-turneer. Alltså – framtiden för oss PoS-fans ser onekligen intressant ut.

 

www.myspace.com/painofsalvation

www.painofsalvation.com

 

Betyg: 7 av 10.

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna