E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

KEEL – The right to rock "25th anniversary edition" (Frontiers Records)

KEEL – Streets of rock´n roll  (Frontiers Records)

Släppdatum: 2010-01-27

 

KEEL bildades 1984 av Ron Keel. De stötte av en slump på ingen mindre än Gene Simmons som erbjöd sig att producera debutplattan ”Lay down the law”. Året efter släpptes ”The right to rock” som också rattades av ”the demon”. Den blev skivbolagets snabbast säljande platta någonsin! Håller skivan än idag då när vi är och nafsar på år 2010?

The right to rock "25th anniversary edition":

Nja, det låter väldigt 1985 om skivan när man hör den idag. Jag har inte hört den tidigare ska jag väl säga också. Det låter väldigt mycket Kix, Y & T och Quiet Riot om den fast kanske något tuffare och inte lika poppigt. Sångaren halvskriker hela tiden vilket blir lite enerverande efter några låtar och produktionen låter burkig trots remastringen. Tyvärr är låtarna ganska usla också, och jag är uppriktigt förvånad över hur det här kunnat sälja så mycket som det gjorde. Jag gillar bara en enda låt, ”Electric love”! Så denna skiva kan förpassas tillbaka till 1985 och stanna kvar där!

1 / 10

 

Som så många andra band så splittrades KEEL efter 1989 års platta men återbildades i november 2008. Nu har de gjort en ny platta och undertecknad känner sig något skeptisk med tanke den återutgivna ”The right to rock” som var riktigt usel. De fortsätter på rock-temat då de döpt sitt nya alster till ”Streets of rock´n roll”.

Streets of rock´n roll

De kör på i samma anda som tidigare men har lärt sig skriva lite bättre låtar vilket är ett plus såklart. Nu kan man lägga till Bon Jovi i influenserna också, som de lät runt 1988 ungefär. Produktionen låter tacknämligt nog bättre också. De låter förvånansvärt vitala i sin framtoning vilket också känns bra. Sångaren koncentrerar sig mer på att sjunga än halvskrika vilket gör låtarna njutbara i kombination med bättre kompositioner. Efter hand växer det fram en skiva här som förtjänar lite uppmärksamhet. Plockar man ut godbitarna så har man sex låtar av tolv som är najs, vilket är bra jobbat! De lyssningsvärda låtarna är:

”Come hell or high water” (en “kick ass”-låt a la Y & T)
“Push & pull” (som en mix av Bon Jovi 1988 och Y & T 1985)
”Does anybody believe” (balladen)
“Looking for a good time” (amerikansk partyrock a la Van Halen och Bon Jovi)
”Gimme that” (låter väldigt mycket Y & T)
“Brothers in blood” (superskönt riff-intro a la RATT fast mer melodiös låt i övrigt)

7 / 10

www.myspace.com/keelband

http://keelband.com

 

Peter Dahlberg

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna