E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

KOI - In Tomorrow Hid Yesterday (Egenproducerad)

 

I. The Rabbit
II. Woodnote
III. Terminal Souls
IV. Navigated to the Blank Undrawn
V. In Tomorrow Hid Yesterday
VI. Eventide
VII. In a World of a Child’s Mind
VIII. Breaking of the Day
IX. Metamorphosis
X. Swaying to Sleep
XI. Less Than Abstract


 

 

Så har vi då ett nytt ungt band som strävar i den svenska progscenens kvalserie . KOI. Bandet har, som alla uppåtsträvande rookies, givetvis snygg hemsida, samt laddat kraftfullt på såväl MySpace och YouTube som Facebook. Här kan vi få lite bakgrundsfakta, influenser och gott om ljudklipp. Dessutom finns de på Spotify. Bra jobbat så långt!

Det hela började som ett metalband något år in på det nya millenniet, men enligt KOI:s självbiografi ville de bryta genregränser och skapa något nytt. Jag förmodar att influenserna från Messhuggah, Opeth och Radiohead till Kent och Gazpacho visar på utvecklingslinjen.

KOI består av Markus Mönttinen på trummor, Eemu Ranta på gitarr, Patrik Andersson gitarr och sång, Roberd Palm på keys &Piano samt Joni Kaartinen på bas.  Samtliga sena åttitalister med framtiden för sig.

Jag laddade ner bandets debutalbum ” In Tomorrow Hid Yesterday” strax efter nyår och har dröjt med recensionen, mycket därför att jag ville ge musiken tid och upprepade lyssningar innan jag gav ett omdöme. Men faktiskt också för att jag har haft svårt att riktigt uppskatta det jag hör. Vi börjar med ”The rabbit” – emorock med mullrig och dov ljudbild och en långt tillbakamixad sång. Vissa snygga melodiska passager, men i stort ganska intetsägande.  En krispig gitarr inleder så ”Woodnote”, men strax kommer ”the wall of sound” in med det dova och enahanda igen och jag känner en distans till musiken växa.  Ett skirare parti mitt i låten ger kontakt, men snart tuggar det på som förut. I tredjespåret ”Terminal souls” låter KOI gitarrer, keyboard och dämpad sång härska i fem minuter och plötsligt känner jag att det är människor som vill förmedla mig något – fram till det att det tunga artilleriet ska göra det hela pampigt och kraftfullt. Effekten blir det motsatta.

Bättre än så blir det inte. Jag vill så gärna plocka de musikaliska godbitarna ur KOI:s debutalbum och lyfta fram dem, men den mullriga, överbelastade och dova ljudbilden, de upprepade riffen och den tillbakamixade sången väcker, hos mig, varken intresse eller engagemang. Långt bak i hörlurarna håller några ambitiösa och duktiga grabbar från Västsverige igång och vill så mycket, men uttrycket blir tomt och platt. Med en annan ljudbild och större tillit till varje enskilt instrument kan det bli intressantare. Jag önska verkligen KOI bättre lycka nästa gång.

 

www.myspace.com/koichannel

http://koiband.net

 

Betyg 4/10

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna