E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Descend - Through the eyes of the burdened (Supernova Records)

 
1.Ascend to obscurity
2.Among the ruins
3.A sudden sense of clarity
4.The life delusion
5.A piece of knowledge absent
6.Disambigous
7.Through the eyes of the burdened
8.Mask of demise
9.Descend to oblivion
Nima Farhadian Langroudi: Vocals
Andreas Lindström: Guitars
Alex Weijkman: Guitars
Justin Biggs: Bass
Jonathan Persson: Drums
 

 

Den progressiva musikscenen i Sverige går definitivt en ljus framtid till mötes då det hela tiden dyker upp nya och högst intressanta band. Senast ut i raden i denna ständigt växande skara är Stockholmsbandet Descend, som genom sin debutplatta ”Through the eyes of the burdened” hamnar inom det absoluta toppskiktet. Bandet har existerat i ett antal år och sättningar, och lirade till en början thrash/metal, men har allteftersom sättningen ändrats samtidigt styrt det musikaliska skeppet mot allt mer progressiva farvatten. I och med utgåvan av ”The reckoning” (2009), den senaste av tre självfinansierade demos, blev man signade av Supernova records.

Descend är ett mycket seriöst satsande band, och för att få ut så mycket som möjligt av debuten lirade man in plattan i Escape Route Studios, Essex, Storbritannien. Detta utmynnade i en ytterst välljudande slutprodukt. Dessutom har man valt att samarbeta med erkänt skicklige coverart-artisten Travis Smith vilket resulterat i en mycket snygg och genretypisk visuell inramning av plattan.

Musikaliskt hamnar Descend inom den snabbt växande progressiva death-metal-skaran där band som: Opeth, Katatonia mfl. tillhör ledstjärnorna. Det märks mycket tydligt att bandet har lyssnat in sig ordentligt på ovan nämnda band, och därefter försökt att förvalta influenserna på ett bra sätt. Släktskapet till Opeth, är i bandets musik och tonspråk många gånger närmast övertydliga, då man använder sig av närmast identiska upplägg på sin musik. De lugna vackra och många gånger mycket melankoliska partierna bryts av med långa tekniskt mycket avancerade och brutala avsnitt. Precis som i fallet med Opeth, innehåller Descends musik en mycket stor dos variation och dynamik vilket gör att musiken hela tiden växer och därigenom förblir levande och högintressant. Låtmaterialet är sinsemellan också högst varierat där superbrutala låtar varvas med lugna och akustiska alster, vilket ger en stor musikalisk spännvidd och därigenom höjer intressefaktorn på samma sätt som förebilderna.

”Through the eyes of the burdened” är en mycket tekniskt avancerad platta som innehåller många långa fruktansvärt ”håriga” och komplicerade partier, och precis som i fallet med Opeth gör man det på ett närmast övermänskligt skickligt sätt. Sångaren Nima Farhadian Langroudi har röstresurser som på många sätt påminner om Micke Åkerfeldts. Även om han inte riktigt har samma djup och botten i de brutalare partierna besitter han samma bredd och känsla i sina vokala resurser. Gitarristerna Andreas Lindström och Alex Weijkman delar på de avancerade och intrikata gitarrpartierna på ett broderligt sätt och kompletterar varandra på ett kompetent sätt. Det mycket tekniska ”riffandet”, de snygga solopartierna och inte minst de vackra varierade akustiska gitarrpartierna håller världsklass. Rytmsektionen bestående av bassisten Justin Biggs och trummisen Jonathan Persson levererar å det gruvligaste ett sväng som inte på något sätt ligger det andra musikaliska efter. Jonathan Perssons trumspel är något av det häftigaste och mest avancerade jag hört på mycket, mycket länge.

Låtmässigt är det mycket svårt att plocka ut några speciella favoriter, utan ”Through the eyes of the burdened” fungerar som en smältdegel där varje låt, riff, trumslag, basgång, textrad eller solo känns nödvändiga för den totala musikaliska helheten. Visst känns släktskapet till tidigare nämnda band Opeth ibland lite väl övertydliga, men detta gör ingenting då Descend levererar sin musik på ett så ytterst välspelat och intressant sätt. Är du på minsta sätt inne på tidigare nämnda bands musik är Descends ”Through the eyes of the burdened” ett måste i skivsamlingen.

 

www.descend.se

www.myspace.com/descendsweden

 

8,5 / 10

Staffan Vässmar

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna