E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Mangrove - Live beyond reality (Mangrovian Music)

 
Set 1: The black show

1. I fear the day
2. Facing the sunset
3. Zone III
4. Fatal sign
5. Wizard of tunes
6. City of darkness
7. There must be another way

Set 2: The white show

1. Daydreamer´s nightmare
2. Time will tell
3. Love and beyond
4. Reality fades
5. Beyond reality
6. Voyager
 
Roland van der Horst: Vocals, guitars
Joost Hagemeijer: Drums, vocals
Pieter Drost: Bass
Chris Jonker: Keyboards
 

 

Redan 1998 startade de båda Holländarna Roland van der Horst och Joost Hagemeijer det band som så småningom skulle utmynna i det progressiva bandet Mangrove. Dessa båda musiker hade länge närt en stark önskan att skriva spännande och experimentell musik, och samtidigt få framföra densamma på scen. Efter första plattan ”Massive hollowness”- 01 kompletterades bandet med bassisten Pieter Drost och keyboardisten Chris Jonker. Åren som följde gav bandet ut plattorna: ”Touch wood” -04, ”Facing the sunset” -05, ”Coming back to live” -06. Häromåret kom så ”Beyond reality” -09, och det var i samband med denna plattas turnéavslutning som bandets första dvd ”Live beyond reality” spelades in.

Mangrove har genom åren tagit för vana att ofta spela in eller filma sina gig, och först var det inte meningen att det som i slutändan blev ”Live beyond reality” skulle släppas överhuvudtaget, utan bara var ytterligare en konsert som bandet hade spelat in. Slutresultatet blev trots de ganska så primitiva förutsättningarna så lyckat att man valde att arbeta vidare på materialet, vilket till slut resulterade i nämnda utgåva.

Hade inte hört Mangrove överhuvudtaget innan denna dvd ramlade ner i brevlådan, så första titten gjordes helt förutsättningslöst. Dvd:n spelades in på ”The Gigant” i Apeldoorn (NL) vilket verkar vara ett ganska så litet ställe som ger en skön närvaro mellan band och publik. Man har en ganska så sparsmakad scendekor där ljus och effekter känns ganska så lowbudget, men som ändå funkar helt ok. Man har valt att dela upp setet i två delar där den första delen, ”The black show” består av ett axplock av låtar från de tidigare alstren, där framförallt konceptplattan ”Facing the sunset” är mest representerad. Andra halvan ”The white show” består av senaste studioutgåvan ”Beyond reality” framförd i sin helhet och i kronologisk ordning.

Hur låter då Mangrove kan man undra? Var då detta någon intressant ny bekantskap värd att utforska vidare? Är efter ett par tittar / genomlyssningar ganska så kluven till bandets insatser på denna dvd. Rent musikaliskt lirar Mangrove en ganska så skön och välspelad, men tämligen ordinär neoprog i samma anda som många av de brittiska banden Arena, Pendragon, IQ etc. Det som skiljer Mangrove ifrån nämnda band är en hel del brister i låtmaterialet, där man i till exempel ”I fear the day” och ”Zone III” krånglar till det för sig med alldeles för många konstiga och udda harmonier vilket bara känns mycket märkligt och onödigt invecklat. Roland van der Horst har en lite ”tam” och vek stämma som passar in bra i de lugnare partierna, men som känns lite väl uddlös i de massivare partierna. Detta i kombination med hans ibland ganska så knackiga engelska uttal gör att det totala intrycket av de vokala insatserna knappt bara blir godkänt.

Roland van der Horst gitarrspel är däremot flera divisioner bättre än vad hans sångförmågor är, då han har en grymt härlig känsla och frasering i sitt spel. Det känns som om John Mitchell (Arena, It Bites, Kino etc) och inte minst David Gilmour är några av de största inspirationskällorna. Kompgitarrliret är väl avvägt och känns omväxlande och intressant, och sologitarrspelet är stundtals riktigt bra med en skön känsla och attityd.

En annan mycket skicklig musiker är keyboardisten Chris Jonker som leker fram ljuva toner bakom sina många instrument. Soundet i flera av spåren doftar härligt av 70-talets analoga syntar och mellotroner, samtidigt som han tekniskt helt klart kan mäta sig med många av 2000-talets klaviaturgiganter.  Ett bevis på detta märks inte minst i den instrumentala låten ”There must be another way” där samspelet med Roland van der Horst är mycket inspirerat.

Rytmsektionen med bassisten Pieter Drost och trummis Joost Hagemeijer känns helt ok, men blir ibland lite ”otight” vilket drar ner helhetsintrycket något.

Andra halvan ”The white show” med det nyaste materialet känns mest genomarbetat och mest representativt för bandet och är i kombination med de många och ganska så långa instrumentala partierna det som ger mest mersmak på denna dvd. Något som däremot drar ner slutbetyget är den totala avsaknad av kommunikation med publiken mellan låtarna, som av okänd anledning har tonats ner eller klippts bort. Det finns heller inget extramaterial eller dokumentärt material vilket känns ganska så snålt på en produktion av denna kaliber.

Hur var det då med slutintrycket? Visst är Mangrove skickliga som musiker, men det känns som om låtmaterialet är något för klent totalt sett. Däremot känns det som om jag borde följa upp bandet på nästa platta för att se om man fortsätter att utvecklas åt rätt håll, med ett jämnare och mer intressant låtmaterial.

 

www.mangrovemusic.nl

www.myspace.com/mangrovemusic

www.youtube.com/mangrovemusic

 

5,5/10

Staffan Vässmar

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna