E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Flaming Row – Elinoire (Progressive Promotion Records)

 
1. Elinoire's theme
2. Initiation fugato
3. Overture
4. First day
5. Nightingales chirp
6. Do you like country, grandpa?
7. Lea's delivery
8. Elinoire
9. Rage of despair
10. Adam's theme
11. Neglected garden
12. Time mirror
13. Watershed
14. Review
15. Unearth the truth
16. Father's theme
17. Farewell
18. A place to review your soul
I. Confession
II. A broken man
III. Flaming row
IV. On the run
V. A world of make believe
 

 

30 musiker och 15 olika sångare bidrar med sina talanger till progrockoperan Elinoire. Och resultatet är som en familjematiné under en söndagseftermiddag. Musikaliskt omfattar nämligen detta 80 minutersdrama en mångfald stilar, något för var och en. Tid alltså för en berättelse med tårar och skratt, hat och kärlek, liv och död.

Det är gruppen Flaming Rows stomme, multiinstrumentalisten Martin Schnella och sångerskan Kiri Geile, som ligger bakom verket. Men utan benäget stöd av Gary Wehrkamp och Brendt Allman från Shadow Gallery, Spock´s Beards livetrummis Jimmy Keegan och Yesbekantingen Billy Sherwood hade tyskarna näppeligen fått den uppmärksamhet de nu får. Storfräsarnas insatser är på intet sätt bärande, med undantag för några Wehrkamp och Allman-solon så begränsas deras insatser till sångroller, men ändå känns det naturligt att beskriva musiken utifrån deras tidigare meriter.

Det är melodiöst och ganska lättsmält trots att det förekommer grymtsång. De metalliska inslagen är snarlika Shadow Gallery medan den melodiska styrkan för tankarna till Spock´s Beard och Billy Sherwoods Conspiracy projekt. Berättelsen om den unga brittiska familjen som får ett flickebarn är dramatisk. Den sjungs av olika sångare som inte bara ger varje karaktär i storyn röster – även känslorna har sina egna berättare. Detta borgar för ett ambitiöst, på gränsen till pretentiöst libretto, men med texthäfte i hand har man full behållning. Och gillar man Ayreons lättare, melodiösa sida så har man även musikaliskt finfin underhållning. Någon eller ett par riktigt högklassiga sångare samt ytterligare ett par spännande låtar under albumets lite sävliga andra halva kunde rent av ha höjt betyget ett snäpp.

www.myspace.com/flamingrow

www.flamingrow.de 

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna