E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Tetrafusion - Altered State (Nightmare Records)

 
1. Collage of the Present
2. Monologue
3. Last Chance
4. The Deserter
5. Altered State (instrumental)
6. Shadows
7. Tears of the Past

 

Tetrafusion är ett Louisiana-baserat band som nu släppt sin uppföljare till "Absolute Zero" vilken kom 2009. Nya plattan, ”Altered State”, har till skillnad mot “AZ”, som var ett instrumentalt verk, sång på alla spår. Bandet består av Gary Tubbs sång och keyboards, Mark Michell bas, J.C. Bryant trummor och Brooks Tarkington på gitarr.

Ordet ”fusion” i titeln kan ju få oss att tro att vi har att göra med en platta i den nämnda genren. Det har vi också, fast ganska sällan. Låter solklart, eller hur?

Tetrafusions sound är ett sammelsurium av progmetall, thrash, neo-prog, jazzfusion, mathprog som redan vid denna beskrivning kan skrämma bort potentiella intressenter. Men läs först hela recensionen, det är inte så farligt som det låter.

Första spåret, “Collage of the Present”, har tyvärr ett intro som verkar stulet från Alex Lifeson’s soptunna och där ljudbilden låter hemmabygge modell sämre. Men detta förändras snart till det bättre och vi får uppleva en resa genom alla de ovan nämnda genres, utfört av skickliga musiker och med passionerad sång. Gary Tubbs låter som en kombination av Matthew Bellamy (Muse) och Ian Kenny (Karnivool) med en nypa av Serj Tankian (System of a Down) strött ovanpå.

Här tänkte jag först beskriva mer om de resterande låtarna men kom fram till att det inte låter sig göras så lätt. Det är ett musikaliskt fyrverkeri av stilar och tempo och jag måste erkänna att det därför tagit tid att få till denna recension. De första genomlyssningarna lämnade mig ganska kall och jag var nära att lämna ett tämligen frostigt utlåtande. Jag tyckte helt enkelt att det inte fanns någon röd linje i det hela, och att det mest kändes som om tärningen (minst en 12-sidig sådan) fått bestämma låtstrukturerna. Nu, 25 lyssningar senare, är det en helt annan femma, låtarna är någorlunda greppbara även om jag hela tiden tycker att det dyker upp sektioner som känns helt obekanta.

Detta är en platta för dig som inte är genre-bunden och som gärna tillåter (eller helt enkelt älskar) det oväntade. Gillar du också en eller flera i referenslistan Dream Theater, Muse, Nice Beaver, Meshuggah, Lee Ritenour, Freak Kitchen så lär du inte bli besviken om du införskaffar ett exemplar av ”Altered State”.

Jag erkänner att jag har svårt för gitarrsoundet emellanåt och det ger minuspoäng i min bok. Det bedrövliga introt nämnt ovan också. Dock blir det ändå ett högt slutbetyg, detta tack vare spelskicklighet, lång hållbarhet och förflyttning av gränser. Progressivt sa Bill, framåtskridande sa Bull.

Favoritlåtar: ”The Deserter” och ”Tears of The Past”

www.myspace.com/tetrafusion

 

Betyg 8/10

Joachim Hansson

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna