E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Starcastle – Starcastle/Fountains of Light "återutgåvor" (Rock Candy/SPD)

 
Starcastle:

1 Lady Of The Lake
2 Elliptical Seasons
3 Forces
4 Stargate
5 Sunfield
6 To The Fire Wind
7 Nova

Fountains of Light:

1 Fountains
2 Dawning Of The Day
3 Silver Winds
4 True To The Light
5 Portraits
6 Diamond Song (Deep Is The Light)

 

Det är skojigt med grupper som vill härma andra på pricken. Amerikanska 70-talsbandet Starcastle har alltid varit kända som Yes-plagiatörer, och när man hör debutalbumets (1976) öppning ”Lady of the Lake” är det nästan så man skrattar. Allt finns där: den dansant distade basen, den kantiga sologitarren, den klarljusa stämsången, det mjukt atmosfäriska mittenpartiet med drillande synthar och volymkontrollerade gitarrer...

Ja, det är alltså väldigt mycket andrasortering alltsammans. Inte alls! Det här är skitbra, hur snott det än må vara. Och lyssnar du vidare på den självbetitlade skivan, så hör du hur Starcastle plockar de rockigare, svängigare bitarna ur Yes-kakan för att på dessas grund bygga något eget. Det gigantiskt episka ratas till förmån för det vokalt intrikata. När jag når fram till femte låten ”Sunride” är det för övrigt lika mycket melodiös The Who jag hör. Fast vänta nu, när den förre REO Speedwagon-sångaren Terry Luttrell skaldar strofer som ”set sails” och ”see the sunlight” på sitt mest esoteriska humör, då låter han faktiskt som en parodi på Jon Anderson. Låt vara en kärleksfull sådan.

Starcastle tycks ha funnit konceptet lovansvärt, för till sitt andra album ”Fountains of Light” (1977) replikeras det i detalj. Någon förändring/utveckling har inte ägt rum, utan snarare känns det nästan omöjligt att avgöra vilken låt som hör hemma var, ifall man gör ett slumpnedslag i någon av skivorna. Vilket av albumen som är bäst står knappt att avgöra. Vadan då det lägre betyget till skiva två? Helt enkelt för att det pigga tillvägagångssättet på debuten tycks ha koagulerat inför ”Fountains of Light”.

www.starcastlerocks.com

 

Betyg: ”Starcastle” 7/10

Betyg: ”Fountains of Light” 6/10

 

Daniel Reichberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna