E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Forgotten Suns – Revelations (Pathfinder Records)

1. Doppelgänger
2. Phenotype
3. Pinpoints
4. The hill
5. Betrayed
- Pt. I The curse
- Pt. II Grey zone

 

 

Forgotten Suns är en portugisisk kvintett med tre fullängdare och denna ep på sitt kollektiva samvete. Revelations är tänkt som en liten bonusfrestelse för fansen i väntan på nästa album och innehåller ett par tidigare outgivna spår vid sidan av ommixade singeln ”Doppelgänger” från förra albumet Innergy och sviten ”Betrayed” som är hämtad från debuten Fiction Edge 1 (Ascent).

Stilmässigt vill jag jämföra Forgotten Suns med Evergrey. Det handlar alltså om progressiv metal som melodiös utan att för den skull bli trallvänlig. Däremot håller inte jämförelsen med göteborgarna med avseende på varken ljud- eller låtkvalité. Öppningsspåret ”Doppelgänger” är väl den som är lättast att ta in och finns även att beskåda på http://www.youtube.com/watch?v=1e9eKQzYN0w

Bäst låter det om gruppen i de lugnare och mer dämpade partierna och det nästan 15 minuter långa ”Betrayed” är det snyggaste exemplet på det. Här visar portugiserna att de faktiskt är ett bättre neoprogband än ett progmetalband. Sångslingorna låter naturligare plus att melodierna får frodas i en luftigare ljudbild.

Hela ep:n finns förövrigt att lyssna på genom gruppens myspace-sida http://www.myspace.com/fsuns

Betyg: 6/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna