E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Steve Hogarth + Richard Barbieri - Not the weapon but the hand (Kscope)

 
Red Kite
A Cat With Seven Souls
Naked
Crack
Your Beautiful Face
Only Love Will Make You Free
Lifting The Lid
Not The Weapon But The Hand

 

 

I slutet av februari släpps denna platta som markerar debuten för ett samarbete mellan två stora namn inom Artrocken. Det gäller Steve Hogarth - frontman och sångare i Marillion - och Richard Barbieri – ansvarig för det mesta på klaviatur i Porcupine Tree (ända sen 1993). Barbieri medverkade också före Porcupine Tree-tiden i bandet Japan. Steve Hogarth säger att Marillion på den tiden faktiskt tog starkt intryck av Japan. Många år senare spelade också Porcupine Tree tillsammans med Marillion på några konserter och Richard bidrog också med några smärre saker på ett av Steve’s soloproject med The H Band.

Men nu har man alltså beslutat att göra något mer koncentrerat tillsammans och det har mynnat ut i denna skiva. Och tack och lov för det! Det är sannerligen inte alltid som 1+1 blir 2 när stora namn börjar samarbeta men i det här fallet måste jag säga att resultaten har blivit överraskande bra (d v s större än 2!!!).

Det som utmärker plattan är en lågmäld och stämningsfylld, ja, närmast meditativ flow igenom i stort sett varenda låt. Ta inledningslåten ”Red kite” som exempel. Faktiskt bland det skönaste jag någonsin hört. Kombinationen mellan alla keyboardklanger, Steves vokala insatser och de små påläggen med trummor och gitarr låter närmast sensationellt bra. Känner du att du behöver något avkopplande och lugnande så har jag svårt att tänka mig en bättre låt. Men inte för att slölyssna på utan jag menar nog att man blir så absorberad och koncentrerad på musiken att man nästan på ett sätt hamnar i en annan värld. Så stark upplever jag denna musik.

Det är inte bara det musikaliska samarbetet som man imponeras av utan låtarna har även texter som känns engagerande. Det handlar (inte oväntat) om känslor och relationer men framförs på ett sätt som känns lite ovanligt och faktiskt ibland ovanligt närgånget. På gränsen till det normala. Det är inte utan att man börjar tänka på vad som faktiskt är normalt och vad som inte är det i umgänget mellan människor. Låt nummer två ”A cat with seven souls” är dessutom inne på klara psykiska avvikelser och skulle utan tvivel kunna kallas en sång till och för alla schizofrena. Lägg också märke till de härliga närmast psykedeliska passagerna i slutet av låten.

Ytterligare en av mina favoritlåtar på plattan är ”Your beautiful face” som handlar om betydelsen av ett vackert yttre och hur man kan använda det för att (på gott och ont) få det man vill i livet. För en makthungrig människa kan det vara ett farligt vapen (har delvis anknytning till titeln på hela CDn). Lyssna på den underbara inledningen med de avspända klaviaturtonerna. Fortsättningen sen är närmast lite småjazzig med lite ståbaskomp som extra krydda. En oerhört charmig låt som gav ståpäls. Temat kommer igen på den allra sista låten – ”Not the weapon but the hand” – och då med närmast ännu skönare klaviaturer. Meditativ musik när den är som bäst.

Men plattans absoluta huvudnummer är den 8 minuter långa ”Only love will make you free”. Den har en takt som närmast påminner om sydafrikanska tongångar och ett komp med rätt mystiska ljud. Men det ger ett härligt gung i låten. Den bygger i huvudsak bara på en refräng (titeln sjungen i stämmor och närmast i falsett) och i övrigt närmast recitativa strofer som förkunnar hur alla mänskliga känslor egentligen har sitt ursprung i enbart två saker: Rädsla och kärlek. Faktiskt mycket tänkvärt. Hela låten vandrar på mellan olika variationer och överlag med mycket stämningsfylla klaviaturer ackompanjerade med olika sorts vokala tillägg från Steve. Faktum är att Steve pratar mer än han sjunger på denna platta. Men det funkar alldeles utmärkt och ger verket en alldeles egen karaktär. Djärvt men faktiskt väldigt lyckat enligt min mening. Den här låten kanske kan få status som en modern version av Beatles-klassikern ”All you need is love”?

Sammantaget är det här en alldeles utomordentligt bra platta för den som gillar stämningsfylld meditativ musik men där det ändå finns en hel del takt och komp av gitarr och trummor (till skillnad från musik klassad som ren Ambient). För mig var det här en överraskande lyckat samarbete mellan två musiker och jag ser verkligen fram emot en möjlig fortsättning.

www.nottheweaponbutthehand.com

www.facebook.com/HogarthBarbieri

 

 

Betyg: 9 av 10

Karl-Göran Karlsson

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna