E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Retrospective – Lost in Perception (Progressive Promotion Records)

01. The end of the winter lethargy
02. Huge black hole
03. Egoist
04. Lunch
05. Our story is beginning now
06. Tomorrow will change
07. Musical land
08. Ocean of a little thoughts
09. Swallow the green tone

 

Retrospective är bärare av en stolt polsk progtradition. Lost in Perception är gruppens andra fullängdare och gör dem till genrebröder med bland andra Votum och Believe, men kanske allra främst Riverside.

Ljudbilden är luftig och klar och Retrospective bjuder in till en mjuk och förhållandevis rak progrock som är lätt att få korn på. Sångaren Jakub Roszak har en len men ändå kraftfull stämma som för tankarna till Bruce Dickinson och Geoff Tate i deras mer avspända tonlägen. De musikaliska influenserna blandar brittiska källor som Porcupine Tree, Pink Floyd och Marillion med lite Queensryche för en amerikansk referens utan att för den skull hemfalla åt plagiat. Det är med andra ord melankoliskt, melodiöst, detaljrikt och oerhört välspelat. Allt detta sammantaget gör Lost in Perception till en skiva man gärna spelar upprepade gånger.

Låtmaterialet är jämnstarkt – inga träbockar som står i vägen, men kanske heller inga svindlande höjder. “The end of the winter lethargy” suger in lyssnaren med en skönt gungande gångart och även fortsättningsvis imponerar rytmsektionen Lukasz Marszalek (bas)/Robert Kusik (trummor) med ett följsamt men ändå kraftfullt spel. ”Egoist” startar en kedja låtar som är mer beskedliga i sin framtoning men lever högt på skönt sväng och fina melodier. ”Tomorrow will change” har temperamentsfulla partier men är även den sprungen ur den gungande melankoliska grundstomme som dominerar Lost in Perception. ”Muscial land” drar upp tempot något och ett Pink Floyd-inspirerat intro sjösätter albumets slutord, den drygt tio minuter långa ”Swallow the green tone”.

Melodierna är inflätade i en luftig väv som gör att du hittar nya små färggranna melodiska snitslar att följa ju mer du lyssnar. Att gruppen lyckas balansera två gitarrister, en keyboardist (som dessutom lägger fina körstämmor) med Roszaks sångmelodier och Marszaleks melodiösa basgångar är en prestation som vittnar om stor musikalitet. Ibland känns det som att Retrospective beundrar Riverside lite för mycket för sitt eget bästa. Men samtidigt kan man inte ha en mycket bättre förebild om man strävar efter att utveckla sin egen stil då Riverside är en grupp i en ständigt pågående utvecklingsprocess. Och finge man önska skulle jag gärna se Retrospective som förband på en Riversidespelning under nästa år.

http://www.retrospective.pl/

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna