E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Långfinger - Slow Rivers (Beduin/Triada Promotion)

1. Them Tales
2. New Blood
3. Caligulous Times
4. Sink My Stone
5. Sunny Side
6. Clap Your Hands for the Troubadour
7. Wail!
8. Tremolo
9. Deep in the Depths

 

När den göteborgska trion Långfinger kom med sin debut ”Skygrounds” (2010) så fick vi ta del av ett skönt sjuttiotalssväng. Den musikaliska stamtavla gick att härröra till band som Mountain och Grand Funk Railroad men det fanns ändå ett hyfsat originellt sound och eget sätt att ta sig an musiken. Musiken innehöll ett skönt driv och ett härligt sväng som gärna tog lite annorlunda vägar genom udda taktbyten och spännande arrangemang. Men grabbarnas skickliga instrumenthantering och underbara influenser till trots så saknades det någonting. Jag hade svårt att sätta tummen på vad som saknades då och den uppfattningen har jag fortfarande när jag lyssnar på skivan.

Kan må hända detta vara tillrättat när nu uppföljaren ”Slow Rivers” äntligen anländer? En bra fråga som förmodligen kommer vara lika obesvarad som efter debuten. Hur som helst så fortsätter bandet på sin inslagna bana där sjuttiotalsrocken är grunden, svänget är motorn och nyfikenheten tar ut kursen. Grabbarna vågar bryta sig ut från rådande ramar emellanåt och utmana den gamla rockens beröringspunkter. Här finns de hårt svängande låtarna, här finns de mer sansade och utmanande styckena och här finns den variation som är så livsviktiga för att ett album skall hålla i längden. Influenserna från debuten är definitivt kvar men numera svävar The Soundtrack of Our Lives musik som ett skyddshelgon över alltihopa vilket bara är till bandets fördel enligt mig. När dessutom både Ebbot Lundberg och Kalle Gustafsson Jerneholm från just nämnda grupp ärar inspelningen med gästframträdanden så blir den kopplingen än mer påtaglig.

“Slow Rivers” tog lång tid på sig innan den visade sitt sanna jag. Det är fortfarande något som saknas och jag kan fortfarande inte sätta tummen på vad. Men jag släpper det och koncentrerar mig istället på vad som finns och det som finns är riktigt snyggt framförd retrorock på ett finurligt sätt. För mig tog det en ändlös massa lyssningar innan jag kunde uppskatta musiken till fullo men när väl den tröskeln nu är övervunnen så kan jag utan problem njuta av den tungt rullande ”New Blood”, den snygga ”Sink My Stone”, den förlösande ”Clap Your Hands for the Troubadour” och den utsvävande avslutningen ”Deep in the Depths” och allt däremellan…

www.myspace.com/langfingerband

 

Betyg: 8/10

Ulf Classon

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna