E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Therapy? - A Brief Crack of Light (Blast Records/Sound Pollution)

1. Living in the Shadow of the Terrible Thing
2. Plague Bell
3. Marlow
4. Before You, With You, After You
5. The Buzzing
6. Get Your Dead Hand off My Shoulder
7. Ghost Trio
8. Why Turbulence?
9. Stark Raving Sane
10. Ecclesiastes
 

 

Therapy? är konstiga. Så är det bara. Men jag förmodar att man får ta det om man som dessa nordirländare både kallas för influerande och egensinniga. När bandet slog igenom i början på nittiotalet så buntades dom ihop med grungen men där passade dom inte in. Faktum är att dom inte passar in någonstans förutom i sin egen lilla värld innehållandes allt från rock, metal och punk till pop och allt där i mellan. Men efter över tjugo år i branschen så förnekar sig inte Andy Cairns och kompani när nu nya albumet ”A Brief Crack of Light” anländer för dom är fortfarande lika konstiga. Med intrikata riff, ostrukturerade takter och låtarrangemang som man aldrig vet vart dom tar vägen så låter bandet som dom alltid har gjort men ändå inte. På detta album känns det som bandet försökt omfamna hela sin karriär och sen försökt ta den in i framtiden. Här finns det skräniga och larmande från ”Pleasure Death” (1992) och ”Nurse” (1992), här finns tendenser till den popnerv som gjorde ”Troublegum” (1994) till en succé och här finns det som gör ”Suicide Pact – You First” (1999) så ohyggligt svår att förstå sig på. Man hittar även det jävlaranamma som man kunde hitta på ”Never Apologise, Never Explain” (2004) och här finns det komplext enkla från ”Crooked Timber” (2009) som gav bandet en liten nystart i karriären. Men här finns också lite modernare grepp i form av en del elektroniska undertoner och andra ljudexperiment men det hålls på en mycket bra nivå som inte stör alls. Ta allt detta och lägg där till bandets patenterade mörka humor, de svarta texterna samt Andy Cairns smått schizofrena sång så kommer ni nog ganska nära hur bandets trettonde giv låter. Hoppas jag i alla fall.

Jag gillar Therapy?, inget snack om saken, men jag orkar inte lyssna på dom några längre perioder. Frågan är om någon orkar det? Det finns alltid några riktigt starka låtar på varje album men samtidigt finns det en massa osammanhängande musik som helt enkelt inte går att ta till sig även om det kan vara ganska spännande att lyssna på ibland. Samma sak gäller nya given också. Skivan inleder tungt riffande och relativ sansat med ”Living in the Shadow of the Terrible Thing” och ”Plague Bell” där den sistnämnda har något kusligt påträngande över sig. Det lättsamt intrikata tunggunget hittar vi även i spår som ”Why Turbulence?” och ”Stark Raving Sane” vilket är ett klart välkommet inslag men kanske inte det bästa som bandet har knåpat ihop. Bäst på albumet får nog “Ghost Trio” klassas som med sitt malande riff och trummor som är lite överallt och som tillsammans bildar ett bra bevis på hur det kan låta när bandets alla olika idéer passar ihop för en gång skull. Från bäst till snyggast tar vi oss när nu den nästan helt instrumentala låten ”Marlow” kommer på tal. Den känns som en liten kvarleva från ”Crooked Timber” med sin melodiska touch men växer sig till något större med sina vackra melodier och ganska medryckande tempo.

Det var de mer normala låtarna det, om man nu kan klassa något med Therapy? som normalt, och låt oss nu ta en titt på de mer skruvade kompositionerna. Som ”Before You, With You, After You” tillexempel som låter lite som tidiga Fugazi men med en rätt så okay refräng eller den svårlyssnade ”The Buzzing” som kan vara ADHD-rockens nya ledmotiv. ”Get Your Dead Hand off My Shoulder” har skivans kanske snyggaste refrängmelodi men växlar skumt mellan genrerna dom gångerna det inte är ren acapella. Avslutande ”Ecclesiastes” är bara en massa konstiga ljud känns det som och låten summerar ihop allting ganska bra – Therapy? är konstiga! Så enkelt är det! ”A Brief Crack of Light” är inget undantag men till och med för dessa nordirländare så är detta ett allt för spretigt album där höjdpunkterna oftare är fragment av låtar istället för hela låtar. Detta är en skiva som kommer att frälsa de redan frälsta men kommer knappast att ge bandet några nya fans – som vanligt alltså.

www.therapyquestionmark.co.uk

www.myspace.com/therapyquestionmark

 

Betyg: 6/10

Ulf Classon

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna