E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

It Bites – Map of the past (InsideOut Music)

1. Man in the photograph
2. Wallflower
3. Map of the past
4. Clocks
5. Flag
6. The big machine
7. Cartoon graveyard
8. Send no flowers
9. Meadow and the stream
10. The last escape
11. Exit song

 

It Bites var en del av den brittiska neoprogvågen och gav ut den alldeles utmärkta debuten The big lad in the windmill 1986. Oenigheter mellan bandmedlemmar ledde emellertid till att gruppen upplöstes 1990 efter att ha spelat in ytterligare två album. 2008 återvände It Bites med The tall ships och med John Mitchell från Arena som ny sångare och gitarrist.

Map of the past är ett album vars enskilda låtar kanske inte överträffar sin föregångares men där helheten är mer övertygande. Mitchells sång har en total närvaro och jag kan inte påstå att jag saknar originalsångaren Francis Dunnery det allra minsta. Stilmässigt är det ett verk som smälter ihop med Marillion och Pendragon under första halvan av 1990-talet. Melodistyrkan och den fängslande ljudbilden gör albumet särskilt lämpat för en stund i soffan med hörlurar och ett fotoalbum i handen. Det och den nostalgiska känslan i musiken förankrar också albumtiteln på ett sällsynt starkt vis. Textmässigt finns nämligen ett koncept där en person bearbetar sitt förflutna genom att titta på gamla fotografier.

Låtmässigt finns inte mycket mer att önska. Redan i öppningsspåret har vi en vemodig pärla. Den pampiga ”Wallflower” tar över och det enda som dämpar min entusiasm är att refrängen inte sätter punkten över i:et. Titellåten är strålande och även fortsättningen håller hög klass. Kompositionerna flyter ihop på ett utmärkt sätt och musiken frodas tack vare fin balans, dynamik och vackra nyanser under hela speltiden. Genesis är en referens som dyker upp då och då, inte minst i den mörka ”Send no flowers”. ”Meadow and the stream” kan vara albumets kröning men liksom ”Wallflower” tycker jag att den är lite fantasilös i refrängen. Det är synd att de inte avrundar med den sublima nynnande melodin i ”Man in the photograph”. En cirkelkomposition blir det hur som helst – jag spelar nämligen skivan om och om igen.

http://www.itbites.com

http://www.myspace.com/itbites

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna