E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

InVertigo – Veritas (Progressive-Promotion)

1. Darkness
2. Lullaby
3. Waves
4. Dr. Ho
5. Suspicion
6. Truth
7. Memoirs Of A Mayfly
Sebastian Brennert - Vocals, Keys
Matthias Hommel - Bass
Carsten Dannert - Drums
Jacques Moch - Guitars
Michael Kuchenbecker - Keys

 

Tyskarna i InVertigo albumdebuterade 2010 med Next Stop Vertigo. Debuten fick överlag bra kritik och nu är det dags för uppföljaren Veritas att få sin dom. För mig är InVertigo en  helt ny bekantskap och jag har låtit Veritas snurra ett antal gånger för att skaffa mig en rejäl uppfattning om den.

Min spontana tanke var att bandreceptet bygger på en stor dos Alan Parsons Project kryddat med ett uns Dream Theatre. För de som har vett att uppkatta progressiv rock så framstår väl bandet, efter sådan beskrivning, som en våt dröm. Tro det eller ej, efter ett antal genomlyssningar så vidhåller jag mitt första omdöme. Vill då snabbt påpeka att jämförelsen gäller framförallt som en genrebeskrivning snarare än ett betyg på bandets färdigheter och den musikaliska kvalitén.

Men visst är det bra. Av plattans sju låter så håller de flesta en hög klass. Med låtlängder på runt åtta minuter så bjuder bandet på ambitösa arrangemang med varierande teman och snygga passager. Inte minst i avslutande ”The Memories Of A Mayflower” som under sina nästan 22 mintuter bjuder på en odyssé av nästan allt som hör genren till.

I stort sett så är InVertigo med  Veritas en mycket glad ny bekantskap som säkert kommer att få en hel del speltid framöver. Får jag önska något för en eventuell tredje platta så är det föjande:
Vässa låtarna något ytterligare. Det är snyggt och bra på alla sätt och vis, men i längden så riskerar det att bli aningen snällt. Mitt tips är helt enkelt att öka på receptet med en aning större dos av Dream Theater. Men som sagt, det låter riktigt bra nu också.

www.invertigo.de

 

7/10

Eric Eklund 

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna