E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

CIRCUS MAXIMUS – Nine (Frontiers Records)

1.Forging
2. Architect Of Fortune
3. Namaste
4. Game Of Life
5. Reach Within
6. I Am
7. Used
8. The One
9. Burn After Reading
10. Last Goodbye
 

 

De norska progmetallarna säger att denna skiva ska vara mer dynamisk och melodisk än sina två föregångare.  Hmm, låt oss se efter lite närmare.

Jovars, skivan känns genomtänkt och är snyggt komponerad. Låtarna passar ihop och bildar en enhet så en bock i kanten på det. Det varieras friskt mellan adagio och allegro så dynamiken finns där.  Melodierna är dock lite knepigare att urskönja. Alltför ofta låter de som brötig eurovision-metal från öststaterna. De trista hackiga gitarriffen som återkommer genom större delen av plattan är utan variation och fantasi. Trummisen har dessutom en enerverande förkärlek till sina cymbaler som ibland bara blir för mycket. I alla fall för mina öron.

Men i låten ”I am” händer något. Plötsligt känner jag mig hemma. Här har vi en riktig låt med sångharmonier och allt. Nu har vi något att utgå ifrån.

 ”Burn after reading” är också underhållande med inslag av både skönhet och kakofoni.

 Avslutande ”Last goodbye” har även den många ljuspunkter och är den jag gillar bäst på hela skivan trots sina 10:20. Den börjar som om killarna influerats av Daft Punks filmmusik till TRON vilket känns roligt då jag tyckte om just den filmmusiken. Det övergår i ett snyggt gitarrintro i Steve Howes anda. Refrängen är även den stark och melodisk. Dynamik är bara förnamnet i detta epos. Jag uppskattar även den sköna ”Jon Anderson i Nangijala”-känslan man får i slutet av låten. Överraskande och stämningsfullt!

Trots den starka upphämtningen på slutet är detta inte en skiva som känns helgjuten att lyssna på. Den är godkänd men inte klart godkänd.

www.circusmaximussite.com

www.facebook.com/circusmaximusband

 

5,5 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna