E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

RUSH – Clockwork Angels  (Roadrunner)

1. Caravan
2. BU2B
3. Clockwork angels
4. The anarchist
5. Carnies
6. Halo effect
7. Seven cities of gold
8. The wreckers
9. Heading flight
10. BU2B2
11. Wish them well
12. The garden

 

 

RUSH är tillbaka med en temaskiva. Temat på skivan ska handla om en ung mans strävanden mellan ordning och kaos där klockan står för ordningen och personer han möter, bl a pirater och anarkister, står för kaoset. Den baseras på en novell skriven av en vän till Neil Peart, Kevin J. Anderson som är en science-fiction författare.

Skivan har föregåtts av singelspåren ”Caravan”, ”Bu2b” redan 2010 och aktuella ”Headlong flight” med sitt coola basspel och punkiga gitarr.

På skivan hittar vi även den lite östinfluerade titellåten ”Clockwork angels” som är en blivande klassiker. Ett dramatiskt epos som innehåller allt ett RUSH-fan kan önska sig. Den var ursprungligen tänkt som en instrumental låt men Neil kom med en så bra text som passade låten perfekt, enligt Geddy Lee. Därmed kan jag avslöja att det inte finns någon instrumental låt på hela skivan!

En annan höjdpunkt är ”Seven cities of gold” där RUSH tar med sig 70-talet in i en studio på 2010-talet. Också den låt som är mest hårdrock/bluesig av alla på skivan. Klassisk!

På den lugnare fronten får vi den stråkbeklädda ”Bu2b2” som med sina 1 minut och 27 sekunder måste vara den kortaste låt som RUSH någonsin gjort!

Avslutningsvis bjuds vi på den vackra balladen ”The garden”.  

Nu kanske detta inte är det sista vi hör från RUSH i skivväg. Hoppas inte det. Men skulle det vara så, så har de fått till en värdig avslutning. Det känns som om man kan hitta lite från varje skiva här. Även om ingen låt känns som en given hit så har ovan nämnda låtar en kvalitet som höjer sig över det mesta i dagens musikutbud. De är fortfarande ruggigt vassa!

Betyget blir högt då det sprudlar av spelglädje och musikaliska infall. Det som drar ner det lite är bristen på hittiga refränger. Det märks att musiken sätts i det första rummet. 

 

www.rush.com

 

8 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna