E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Violent Silence – A broken truce (Progress Records)

 

01 Prism path
02 Rim of clouds
03 The kingdom below
04 A broken truce
 

 

Uppsalabandet Violent Silence följde upp sin självbetitlade debut från 2003 med Kinetic 2005. Sedan var det tyst i många långa år innan 4/5-delar av gruppen dök upp som Hidden Lands 2012. Nu är Violent Silence tillbaka med ny sångare och inte minst sitt tredje verk A broken truce.

Trots att keyboardisterna Hannes Ljunghall och Björn Westén inte längre är officiella medlemmar i Violent Silence är de i allra högsta grad tongivande på A broken truce, både som musiker och kompositörer. I inledande ”Prism path” valsar deras syntar fram i rytmiska mönster över ett progressivt kollage man skulle kunna se som symfonisk calypso med polskt vemodig prog i svängarna.  

Nye sångaren Martin Ahlquist tillför en klassisk progrockröst. Han låter inte lika gäll som Geddy Lee i Rush, inte lika skolad som Peter Gabriel, inte lika dramatisk som Fish eller lika vimsig som Yes klassiske sångare Jon Anderson, men han har ett bett i rösten som etsar sig fast. I ”Rim of clouds” lotsar Ahlquist lyssnaren med en trallvänlig melodi över en rullande keyboardslinga som för tankarna till klassiska Marillion eller Pendragon. Inte lika omtumlande starkt som ”Prism path” men icke desto mindre ett prydligt neoprogstycke.

I ”The kingdom below” skenar däremot vällusten som en våryster pristjur. Allt verkar kunna passa in i denna knäppa men briljanta mix av klassisk orkestermusik och handvevade positivmelodier i ett fusionkomp som skulle passa Allan Holdsworth som hand i handske. Jag blir nyfiken på hur Violent Silence skulle hantera ett klassiskt verk som Gustav Holsts (1874-1934) Planeterna.

Det är synd om titellåten. I kölvattnet av den rafflande ”The kingdom below” gör dock ”A broken truce” sorti på ett galant sätt. Trummisen och ständige medlemmen Johan Hedman driver på och broderar ut med välriktade pukslag och det melodiska ledmotivet är smärtsamt vackert.  

Helheten är rasande imponerande. Mina enda anmärkningar rör egentligen ljudbilden. Ibland tycker jag nämligen att syntljuden tar över för mycket och jag kan sakna den luftighet som rena orgel- och pianoljud medför.

http://www.violentsilence.net/

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna