E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Fates Warning – Darkness In A Different Light (InsideOut Music)

 

01. One Thousand Fires 7:22
02. Firefly 4:59
03. Desire 4:00
04. Falling 1:34
05. I Am 5:08
06. Lighthouse 5:25
07. Into The Black 5:09
08. Kneel And Obey 5:05
09. O Chloroform 4:13
10. And Yet It Moves 14:03

 

 

Efter ett uppehåll på nära tio år är det så dags för ännu en platta med Fates Warning – en legendariskt band som lite tillspetsat kan sägas ha startat hela ProgMetal-genren. Bandet startade redan 1982 - alltså före storheter som t ex Dream Theater. Men storhetstiden är kanske passerad och den här gången tog det alltså nästan tio år att klämma fram ytterligare en platta.

 Har själv ingen större erfarenhet av deras tidigare plattor men det lilla jag hört har låtit bra och för mig hamnar Fates Warning i samma division som exempelvis Dream Theater och Pain of Salvation. Skulle även tro att de senare faktiskt fått en hel del inspiration från Fates Warning (ifall jag får spekulera). Vad jag gillar med Fates Warning är deras sätt att blanda det elektriska med det akustiska, även i hårda partier. Inbillar mig att de var ganska tidiga med detta. Idag är det ju något vi ofta hör från band som exempelvis Opeth och Pain of Salvation. Sen gillar jag också deras rätt så melankoliska och lite dystra lugnare låtar.

 Nya plattan inleds med några blytunga låtar som dundrar på rejält men som jag själv inte tycker ger så värst mycket. Det är faktiskt inte förrän efter låt 4 (”Falling”) som det börjar likna nåt. ”Falling” är en enkel ballad där sångaren Ray Alders känsliga sång kompas av enbart akustisk gitarr. En sorglig låt om brusten vänskap. Nästa låt ”I am” är återigen tillbaka i det tyngre artilleriet men här blandar man in rätt sköna stämningar i tillägg till alla tunga gitarrer och trummor. Själva refrängen (”I am tearing walls down”) sitter fint med ett riktigt skönt och tungt gitarrtema i bakgrunden. Klassisk progmetal.

 Men sen kommer plattans riktiga godbit –”Lighthouse”. Helt annorlunda mot majoriteten av låtarna på plattan. Varsamt och stilla gitarrkomp och känslig sång. Dominerande mollstämningar som ibland avbryts av durstämningar på ett otroligt snyggt sätt. Min bästa referens här är nog vad Marius Dusa på Lunatic Soul-plattorna brukar prestera. Fantastiskt vacker musik.

 Tyvärr ger inte fortsättningen på plattan särskilt mycket utan man återgår till den i det här fallet lite ointressanta metaldominansen även om jag gillar inledningen av låten ”Into the black” som helt klart påminner om Opeth och deras sätt att bygga upp låtarna. Men fortsättningen av låten och nästkommande låtar är inte alls lika bra och tyvärr tappar man intresset. Dock skall sägas att sista låten ”And yet it moves” andas lite mer ambition och variation. Här blandas lite mer klassiska influenser med det tunga rockartilleriet.

Slutbetyget blir klart godkänt men jag måste säga att hade inte låten ”Lighthouse” funnits med så skulle jag nog säga att plattan är lite av en besvikelse. Man kan undra lite grand hur det här fortsätter för bandet.

www.fateswarning.com

 

Betyg: 6 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna