E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Amon Amarth - Deceiver of the Gods (Metal Blade/Border Music)

 

1. Deceiver of the Gods
2. As Loke Falls
3. Father of the Wolf
4. Shape Shifter
5. Under Siege
6. Blood Eagle
7. We Shall Destroy
8. Hel
9. Coming of the Tide
10. Warriors of the North

 

 

Amon Amarth är ett av de där banden som aldrig tycks kunna göra en besviken. Ända sedan debuten ”Once Sent From the Golden Hall” (1998) så har de levererat blytung, benkrossande, melodistinn och medryckande death metal av högsta kvalité. Vissa gånger har de överraskat med att släppa ett album som höjer sig över bandets egna högsta nivå men de gånger som de inte har gjort det så har det aldrig varit sämre än med beröm väl godkänt i betyg. 2008 dundrade de till med sitt bästa album i karriären med ”Twilight of the Thunder God” som är ett album jag håller högt och då inte enbart inom death metal. Ett fantastiskt album som innehåller alla de ingredienser jag vill ha när det kommer till stenhård men melodiös death metal. Dom lyckades inte upprepa sin fullträff med efterföljande ”Surtur Rising” (2011) men visade återigen prov på den oerhört höga kvalité dom de besitter.

När de nu återigen är på gång att släppa lös ett mastigt death metal-verk så är det med stor förväntan jag riktar min uppmärksamhet mot ”Deceiver of the Gods” och inte blir jag besviken. De når i och för sig inte upp i ”Twilight of the Thunder God”-nivåer enligt mitt tycke men det är trots det ändå en melodistark knogmacka de bjuder oss på. Musiken och dess karismatiska Amon-melodier går inte att ta miste på och ett inbitet fan så väl som en som lyssnar på bandet för första gången får ta del av mycket kompetent melodiös death metal. Vi som hängt med sedan starten har lärt oss att varje album med bandet skiljer sig en aning från sin närmaste föregångare. Det är inget revolutionerande utan mer en sund och naturlig utveckling av bandet och dess medlemmar. På ”Deceiver of the Gods” säger bandet själva att de var ute efter en mer aggressiv och mer livebetonad känsla och det måste jag erkänna att det har de lyckas med. Nyckeln till det tror jag är valet av Andy Sneap som producent. Han har rattat in ett lite luftigare men samtidigt skarpare ljud än vad vi är vana vid med Amon Amarth. Detta har gjort att det nya verkat känns mer ettrigt, dynamiskt och kraftfullt än tidigare släpp med bandet. Dock kan jag känna att den råa brutaliteten har försvunnit en aning men det är nog en petitess i sammanhanget.

Hur som helst så har Amon Amarth än en gång levererat ett death metal-verk av högsta kvalité. Det som drar ner betyget är att jag saknar den där riktiga dunderlåten som sätter sig i skallen men det tar dom igen med den sköna ljudbilden. Det som gör att betyget trots allt blir vad det blir är det faktum att albumet som helhet inte kommer upp i samma nivå som bandets bästa verk. Det gör att bandet ibland blir ett offer för sin egen briljans tyvärr. Men det skall inte tynga deras axlar för ”Deceiver of the Gods” är ett kanonalbum om än inte på de högsta höjder bandet har befunnit sig på tidigare.

http://amonamarth.com

 

Betyg: 7.5/10

Ulf Classon

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna