E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

ASIA – Gravitas  (Frontiers Records)

 

01. Valkyrie
02. Gravitas
03. The Closer I Get To You
04. Nyctophobia
05. Russian Dolls
06. Heaven Help Me Now
07. I Would Die For You
08. Joe Di Maggio's Glove
09. Till We Meet Again
 

 

Jaha, då har skrivkrampen även drabbat en så pålitlig grupp som ASIA. Bara för två år sedan när de släppte XXX var kvaliteten skyhög. Sedan dess har Steve Howe hunnit sluta och en ny gitarrist, Sam Coulson, har anställts i bandet. Förmodligen var han sjukskriven under hela skivinspelningen då han endast hörs på något solo här och där. På spelningen med ASIA på SRF i somras fick han desto mer plats och dränkte nästan stackars Geoff Downes med sin gitarr. Det har Geoff återställt med råge på denna skiva. Dock utan sina sedvanliga melodier och fanfarer.

Den enda behållningen jag har av denna skiva är låten ”I would die for you”. Resten låter som överblivet material från de senaste skivorna. Svaga melodier och en John Wetton som sjunger sina typiska sångmelodier.

Produktionen är i mjukaste laget kan jag tycka också när jag ändå håller på. Skivan är producerad av herrarna John Wetton och Geoff Downes själva. Lite mer stuns i trummorna kunde det vara och som sagt, gitarrerna hörs knappt.

Kort sagt, en svag ASIA-skiva. Okej, låten ”Joe DiMaggio´s glove” är inte så pjåkig heller men låter mer som något från en soloplatta med John Wetton. Även ”Nyctophobia” (mörkerrädsla) har sina poänger men lyfter aldrig och blir därför med sin låtlängd väldigt tjatig. För att inte tala om titelspåret ”Gravitas” som börjar sakralt och sedan ganska lovande men sen händer ingenting och detta har de dragit ut på i över åtta minuter!?

Nä, skärpning!

www.originalasia.com

 

5 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna