E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Frequency Drift – Over (Gentle Art Of Music)

 

1. Run (7:05)
2. Once (6:06)
3. Adrift (4:39)
4. Them (7:52)
5. Sagittarius A* (5:50)
6. Suspended (8:28)
7. Wave (5:42)
8. Wander (5:33)
9. Driven (4:54)
10. Release (6:47)
11. Memory (10:00)
12. Disappeared (4:22)
 

 

Nu kommer uppföljaren till den fina plattan "Laid to rest" (2011) från Frequency Drift, utgiven av RPWL's skivbolag Gentle Art of Music. Nya plattan heter "Over" och innehåller hela 12 spår med total speltid på över 70 minuter. 

Frequency Drift känns igen framförallt på den fantastiskt fina rösten hos Isa Fallenbacher men även för det flitiga bruket av klassiska instrument som harpa (Nerissa Schwarz), stråkinstrument (Sibylle Friz, Ulrike Reichel) och diverse blåsinstrument (Jasper Jöris) som extra krydda till det mer traditionella kompet från trummor och elektriska gitarrer. Det här ger ofta mycket njutbara stämningar i låtarna med massor av harmonier. Gillar särskilt inslagen av harpa (lyssna exempelvis på inledningen på låten "Release") som tillsammans med Isas röst ofta framkallar mycket sköna stämningar. Mindre lyckat tycker jag faktiskt det blir när man försöker rocka till det lite mer. Då låter de mer harmlösa och man känner att det kanske inte riktigt är rätt grej för dem.

Kanske borde man ha begränsat sig lite på plattan och tagit bort några spår på mitten som inte på något sätt är dåliga men som inte ger några riktigt bestående intryck (d v s för svaga melodier). En så pass lång platta riskerar annars att tappa lyssnare, särskilt som några av de riktiga godbitarna faktiskt finns i slutet.

I vilket fall, det finns tillräckligt med bra spår för att betyget skall bli mer än godkänt för mig. Det spår som jag tycker passar gruppen allra bäst är låten "Once" som är mycket vacker. Här ackompanjerar även en mycket njutbar gitarr som det i nuläget inte går att få kläm på om den kommer Andreas Hack eller gästspelande Kalle Wallner (från RPWL). Jag är böjd att tro det sistnämnda. Samma sköna gitarrsound finns bitvis även på "Them", en annan lugn skön låt., Sen kan man inte låta bli att njuta av samspelet mellan harpa och sång i första spåret "Run". Ytterligare bra exempel på det sistnämnda ges i låtarna "Sagittarius A" (med starkt vanebildande refräng!) och den avslutande "Disappeared".

Men är det här Prog eller Artrock egentligen? Tja, kanske är det i ett gränsland (Light Prog?). Men för att tysta eventuella tvivlare så har man lagt in en tio minuterslåt ("Memory") där man i den instrumentala andra hälften av låten infriar de flesta av förväntningarna på en typisk Prog-låt. Mäktigt sound med ett utmärkt moogsolo och gitarrsolo (Kalle Wallner?) till fylligt ackompanjemang av de klassiska Mellotronstråkarna (naturligtvis!) och baspedal. Väldigt snyggt faktiskt.

www.frequencydrift.com

 

Slutbetyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna