GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

Jonas Christophs, gitarrist i Isildurs Bane

(av Dennis Jacobsson)

 


 

D J: Först och främst: välkomna till Göteborg! Det ska bli spännande att få höra er i Slottsskogen i sommar.
Vilken musik växte du upp till?


J C: Jag växte upp med senare delen av 70-tals musiken som för mig bestod av hårdrock/heavy metal, progressive rock, punk, radio/SVT(public service), osv. Det mesta som innehöll någon form av betoning på rock satt som vax i mina lurar.

D J: Vad lyssnar du helst på idag?

J C: Idag lyssnar på all form av musik som berör, det ska kännas i mag-gropen och jag vill bli inspirerad. Det diskuteras mycket om att skivförsäljningen dalar och många pekar på nerladdning av musik ifrån nätet, pirat-kopieringen(särskilt skivbolagen), det tror inte jag... Musik har genom alla tider speglat hur samhället mår och människor har kunnat identifiera sig med det, en stor del av den musiken som krängs ut idag med hjälp av reklam-radion/TV, fabricerade band, etc. fyller inte den funktionen längre, människor ser såklart igenom det här och där tror jag anledningen ligger för den minskade skivförsäljning. Det kan liknas vid fastfood kulturen, bukfylla som mättar för stunden men som inte är en direkt smakupplevelse och därför överlag ganska ointressant.

D J: Någon favoritgitarrist?

J C: Har givetvis inspirerats av gitarrister ifrån min uppväxt och tycker mig fortfarande hitta bra gitarrister, det finns ju så mycket musik att beta igenom. Jag lyssnar inte så mycket på enbart gitarr-solister utan lyssnar mycket mer efter en helheten, bra band med bra intressanta låtar(album), helheten på landskapet är så mycket viktigare för mig än endast en solistisk insats, finns där en bra gitarrist så är det givetvis en skön bonus.

D J: Jag har läst att ni har många olika sidoprojekt. Ser ni Isildurs Bane som er huvudsakliga syssla eller är det en del bland allt annat?

J C: Alla medlemmar i Isildurs Bane har olika sido-grejor och jag tror att det är både bra och viktigt för dynamiken i bandet, sen skiljer det sig vilka som gör vad i bandet men jag, Mats Johansson och Kjelle Severinsson har Isildurs Bane som huvudsaklig "everyday mission". Eftersom vi har eget skivbolag, studios(Ataraxia-studio, P-studio), bokar våra egna turne´r, så det finns att göra och lite till. Men att jobba så nära och med så få betyder jättemycket, snabba beslut och samtidigt såklart full kontroll.

D J: Vill du avslöja något om den kommande plattan? Vilken riktning tar ni nu?

J C: Jag avslöjar allt om det går bra...Nästa platta är planerad att släppas den 6 september, den innehåller givetvis allt som gjort Isildurs Bane´s musik internationell men vad som verkligen skiljer sig ifrån dom äldre produktionerna är sången, vi har använt en manlig sångare samt tre andra kvinnliga vocalister. En kanonplatta! Det blir ett par nya smakprov i Slottskogen den 16/8.

D J: Hur går låtskrivandet till? Kommer någon av er med en ganska färdig idé eller jammar ni fram låtarna?

J C: Mats Johansson kommer med ibland ganska klara format och ibland lite lösare ider, därefter arrangerar/ jammar vi runt lågan. Vi är och försöker in i det längsta arbeta som en dynamisk enhet, klart det blir en massa konflikter men det ser vi endast som en tillgång.

D J: Ni har ju hållt på ett tag nu. Hur har det musikaliska klimatet förändrats? Är det lättare eller svårare att vara Isildurs Bane idag än för, säg, 10-15 år sen?

J C: Vi har en bred musik med en smal publik...Men jag tror att vi kommer att vinna lite ny mark med kommande platta som på många sätt är sångbaserad och därför mer tillgänglig för lyssnare.

D J:Tror du att ni kommer att utveckla tanken som finns bakom Mind-skivorna?
( Att blanda / arrangera om stycken etc)


J C: Det kommer att bli fler MIND plattor i framtiden.

D J: Slutligen, en hopplöst svår standardfråga, men ändå: om du fick ta med dig en enda skiva till en öde ö, vilken skulle det kunna bli?

J C: Haha, det GÅR inte!

D J: OK! Tack för intervjun och lycka till i Slottsskogen!!

Dennis Jacobsson

www.jonaschristophs.com

 

 

 

 

©