GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

David Fremberg , Andromeda

(Frågeställare Niklas Johansson)

 


 

Tjenare David hur är läget? Senaste giget på  Sweden Rock Festival, hur tycker du det gick att spela på den nya (lilla) SR scenen?

Halloj! Det kändes som vi fick jäkligt bra respons från publiken. Vi hade roligt, precis som vi brukar ha när vi spelar live!

Själv hade jag ingen möjligheten att vara där detta året , hann du se några band själv och i så fall var det något framträdande som du vill framhäva.

Jag och Thomas Lejon stannade kvar under resten av festivalen och såg band och drack öl. Fick se något som jag längtat efter i många långa år, Focus! Dom var ännu bättre än jag vågat hoppas på. Anekdoten var en ny upptäckt för mig, otroligt skönt band som jag tänker skaffa plattor med så fort jag hittar några. Men den största överraskningen för mig var Gov´t Mule. Jag trodde knappt mina öron, fantastiskt bra band.

Ni har väl dessutom spelat där förr om jag inte minns fel, hur tycker du att SRF är som festival i sin helhet (exempelvis publiken, organisationen, musikinriktningen). 

Nej, detta var första gången på SRF för oss. Jag tycker att det är en grym festival. Bra organisation, världens trevligaste publik och en helt egen nisch inom hårdrocksfestival världen.

Du var ju inte med från starten hur gick det till när du kom med i Andromeda?

Jag spelade med i ett projektband tillsammans med Martin. Vi lärde känna varandra lite grann och efter det frågade han om jag var intresserad av att provsjunga. Två veckor efter första repet hade Andromeda sitt premiär gig i Köpenhamn. Vi spelar ju inte helt okomplicerad musik, så jag var nära att gå in i väggen då jag avslutade mina studier på Musikhögskolan, var instuderare åt en musikal och samtidigt skulle lära mig Andromedas repertoar utantill. Sov i princip ingenting under dessa 14 dagar. Det gick, fast jag var helt förstörd efteråt…

Förutom ditt musicerande skriver du texter, låtar och skapar bookleten. Har du gått någon speciell utbildning för dessa ändamål?

Tja, texter och låtar har jag skrivit sedan barnsben. Design är en hobby som jag tycker mycket om. Har ingen utbildning i det, men jag har hållit på i rätt många år med det.

Ni har ju medlemmar som medverkar i andra band som Thomas i A.C.T och Johan spelar väl i Skyfire? Är du själv med i något annat projekt?

Jodå, jag spelar lite här och där. Jag gav ut en platta tillsammans med Richard Andersson´s Space Odyssey i vintras. Har sjungit in en annan med ett band som heter Truth. En jäkligt cool skiva med medlemmar från Bad Habit. Jaime Salazaar (ex Flower Kings) lirar trummor och Jonas Reingold har producerat. Den ska ut i höst på Grooveyard Records. Förutom det så gör jag en del studiojobb här och där.

Många får sin musikaliska grund och talang från de egna släktleden, hur ligger det till med dina?

Det stämmer även för mig. Min far var jazz trumpetare/pianist/sångare med en otrolig röst. Han ska ha skrattat sönder två revben vid ett tillfälle. Hans bror spelar Bastuba i storjazzband och min farfar komponerade och spelade piano. Även på min mors sida har det spelats en del, dock inte proffesionellt.

Det verkar som om det börjar lossna för er nu bl.a med den högkvalitativa dvd inspelningen vilken jag också recenserat på Artrock.se. Hur kom ni i kontakt med Metal Mind Production? Det skulle även vara intressant att få höra några ord om själva inspelningen.

Det var dom som kom med förfrågan till oss om vi var intresserade av att göra en produktion tillsammans. Självklart var vi det! Inspelningen var en annorlunda upplevelse. För det första så var det sittande publik, något som vi aldrig tidigare spelat för. Att ha flygande kameror överallt är ju inte heller något som man är helt van vid. Dom hade ju inte sparat på krutet vad det gäller proffsiga kamerakranar mm… Hur som helst så var det en speciell upplevelse.

Vi frågade om det fanns någon gräns för hur mycket bonusmaterial vi kunde fylla dvd´n med, och Metal Mind tyckte precis som vi att den skulle fyllas till bredden med coola grejer. Så den är 3,5 timmar lång med en massa obskyra heminspelade filmer från våra turnéer osv. I princip gjorde vi den dvd´n som vi själva skulle bli skitglada ifall något av våra favoritband hade släppt. Jag är grymt nöjd med hur den blev och hoppas att många får se den!

Första gången jag kom i kontakt med Andromeda var när ni spelade på Slottsskogen Goes Progressive 2002 hur var känslan efter detta rätt så tidiga gig i karriären (själv blev jag helt såld)?

Var det så länge sedan? Tiden flyger iväg när man har kul… Det var ett helt ok gig vill jag minnas. Det sista med vår originalbasist Gert Daun. Efteråt stack vi till Sticky Fingers och festade halva natten. Träffade ett fräsht och utsövt Flower Kings morgonen efter, en rolig kontrast då dom hade gått och lagt sig direkt haha…

Ni bör ha en rätt så gedigen lista spelningar vid detta laget, någon som du känner speciellt för eller kanske en händelse som du kan förtälja oss nyfikna?

Vi blev inbjudna att spela på RockIstanbul för två sommrar sedan. Som en bonus bjöd dom oss på en veckas semester i anslutning till festivalen. Vi hade tillgång till en egen ”runner” dygnet runt under hela denna tiden. Han styrde upp allt vi önskade för oss. Det var en fantastiskt kul vecka med mycket sol, bad, öl och turistande tillsammans. Sista dagen skulle vi spela. Kvällen innan hade vi stått och tittat på ett gammalt favoritband, Megadeth, så vi var grymt laddade när vi våldtog deras scen. Kanske vårt bästa gig någonsin, och publiken var fantastisk. De andra banden som lirat på festivalen hade inte bemött de som jobbade på festivalen så jättebra. De stora internationella banden hade bara kommit till gigget några minuter innan dom skulle upp på scen och sedan direkt dragit. Och de Turkiska banden hade tydligen övelagt haft näsan rätt högt upp i vädret. Vi hängde med personalen hela dan och hade kul, så på kvällen var vi deras hjältar. Hundratals fixade en strandfest för oss. Festen pågick tills vår van kom för att ta oss till flygplatsen klockan sex på morgonen. En riktigt magisk vecka!

Ni har ju haft len del omstruktureringar i bandet, känns detta kunna bli den definitiva sättningen?

Absolut. Vårt enda problem har egentligen varit att hitta den rätta basisten. Nu har vi Fabian, och denna uppsättning har varit och kommer att vara stabil i många år!

Varje musikstil har sina upp och nedgångar, hur ser framtiden ut för metal / hårdrocken tycker du?

Jag tycker den ser extremt ljus ut. Hårdrocken har aldrig varit större än den är idag.

Det har ju hänt en del sen begynnelsen då rocken fick sitt fotfäste, hur mycket till tror du att den kan utvecklas med alla dagens förgreningar från dåtidens samlade begrepp hårdrock?

Svårt att säga. Det är ju mycket som kommer tillbaks. Lite kul att se kidsen med pudelfrillor och leopardtajts… så såg ju jag ut när jag var 10.

En fråga som nog alla artister fått någon gång, vad anser du om det här med nerladdning av musik och dylikt?

Det är både positivt och negativt. Skivförsäljningen har ju sjunkit rejält, och vi märker ju att vi får inte i närheten av de förskott vi fick för bara fem år sedan. Men om man ser det positivt så får en massa band gratis reklam och en möjlighet att nå ut till så många mer. Och det är väl klart, när du kan få en platta gratis på tio minuter istället för att ta dig till butiken och spendera 200 kronor på en skiva så är väl valet givet för många. Men man ska inte glömma kvalitets skillnaden, den är större än man tror. Prova att A/B testa mellan din ipod och en riktig skiva någon gång! Och att ha en booklet är något speciellt. Så om du bara vill lyssna in dig på Andromeda så får du gärna ladda hem lite låtar. Men om du gillar oss så tycker jag att du ska köpa plattorna. För ett mindre band som oss så är det väldigt viktigt att någon verkligen betalar för sig… annars blir det tyvärr så att ekonomin kommer i vägen och sätter pinnar i hjulet och att vi i slutänden kanske är tvungna att lägga av.

Till sist hur ser det ut för Andromeda i framtiden? Vad är era planer och är det nåt nytt i skivväg på gång?

Vi har en helt ny platta inspelad. Mixen blir klar om ett par månader. Den låter kanon och jag ser fram emot att höra vad folk tycker om den!

Tack för din tid David och hoppas snart få se er vid scenkanten, gärna i de västra delarna av vårt avlånga land.

Det hoppas jag med, ha det så fint till dess!

www.andromedaonline.com

 

 

 

 

©