GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

Björn Jansson vokalist i Ride The Sky

(Frågeställare Conny Myrberg ArtRock.se)

 


 

Först av allt vill jag gratulera till en synnerligen lyckad debut och naturligtvis kommer frågan när/hur dina och Uli Kusch vägar möttes inför Ride The Sky`s skapelse.

Tack för det! Jag vart kontaktad utav Roland och Uli, när Jorn lämnade Masterplan. Vi hade ett möte och lärde känna varandra, efter att jag sedan hörde att även Uli hoppat av MP så tog vi upp kontakten igen, dels för att jag ville att Uli skulle lira trummor på det som vart tänkt som ”Tears Of Anger” Cd nr 3 och Uli ville att jag skulle sjunga på några låtar som han hade. När vi sedan jämförde låt-idéer så kändes det mer naturligt att vi slog ihop våra påsar och startade ett nytt band.

Den välkände trumslagaren har ju varit med i att antal stora band, hur är han som person tillika att arbeta med som musiker?

Uli är verkligen proffs, väldigt fokuserad och även detaljerad, han är även en bra låtskrivare vilket i mitt tycke gör honom till en bättre trummis, eftersom han inte bara tänker trummor utan fokuserar på låten i sin helhet.

Han är väldigt öppen och lätt att samarbeta med. Styrkan med bandet är att alla medlemmar har väldigt mycket rutin och vet vad som krävs och kan tillföra väldigt mycket på sitt respektive instrument.

Förutom ditt band Tears of Anger som även gitarristen Benny Jansson är med i så har du bl.a. sjungit i gruppen Beyond Twilight där du efterträdde Jorn Lande. Uli Kusch slutade i Masterplan där Jorn var förste vokalisten. Ni har en enligt mitt tycke även rätt så mycket gemensamt på det vokala planet. Vad har du för relation till din norske kollega?

Jag gillar Jorn! Han verkar väldigt proffsig i det mesta han gör, visst har jag sett jämförelser i flera recensioner i och med ”Beyond Twilight” även om jag faktiskt inte ersatte Jorn utan Kelly Carpenter. Personligen så tror jag många jämför mig och Jorn mest för att vi båda har djupare röster (Baryton). Sen tillhör vi typ samma generation vilket gör att vi har väl ganska lika influenser. Jorn var okänd för mig tills jag hörde Tungur Knivur. Men jag måste säga att hans prestation i ”Beyond Twilight TDHOF” är bland det bättre jag hört! En klassiker!

Benny Jansson och Mathias Garnås har ju båda spelat med gruppen XsaviouR, var det en avgörande faktor varför ni valde just basisten Garnås?

Ja, så är det, Benny och Mathias känner varandra. Mathias är en extremt skicklig musiker, han har en hel del jobb som session musiker och dessutom en väldigt jordnära och trevlig kille.

Benny Jansson är det nog många som känner till med sin tid som studiomusiker, egna solosläppet och naturligtvis i Tears of Anger. Däremot skulle det vara intressant att få lite mer info om Kasbar Dahlqvist.

Kaspar har spelat med i Dionysus. Det var Uli som hade ögonen på honom, han visste att Kaspar var rätt man för jobbet. En väldigt duktig keyboardist och lättsam rolig Göteborgs-kille.

Gruppnamnet Ride The Sky har säkert en bakgrund, vilken? 
Även varför ni valde titeln New Protection?

Att komma på ett bra namn är aldrig lätt, vi hade många alternativ men dom flesta var redan tagna, när förslaget om ”Ride The Sky” dök upp så tyckte vi att det lät ganska bra och när vi sedan fick se logo - förslaget så var det klappat och klart. Eftersom Benny och jag aldrig varit några Helloween fans så var det först senare som vi förstod att det faktiskt har länkar till Helloween.  

Vem har tagit fram den så viktiga loggan, fanns det fler förslag eller var det möjligen ett beställningsarbete med eventuella riktlinjer?

Det är samma kille som har gjort CD Omslaget Thomas Ewerhard, som kom med några olika förslag. Killen verkar ha en outtömlig fantasi när det gäller grafik.

Ligger Tears of Anger på is nu och kommer det i så fall att bli en fortsättning någon gång i framtiden?

Ja just nu ligger Tears Of Anger på is, vi får se vad som händer i framtiden vi är alla fokuserade på att lägga all tid på RTS. Om vi gör något nytt med Tears Of Anger så kommer det att vara betydligt mer åt progressive metal. Men vi får som sagt se vad som händer och sker i framtiden.

Lite om inspelningen:

Låtskriveriet är vad jag förstår en produkt från dig, Benny och Uli. 
Hur många spår kommer från Uli samt dig och Benny, och vem står för texterna? 
Berätta gärna även lite om dess inriktning/innehåll.

Det är sant att jag, Benny och Uli har skapat musiken men det går inte att peka ut vem som gjort vad eller vilka spår som är skapad utav någon speciell.

Ofta blir det ett enda stort samarbete ifrån någons riff eller idé det ändras lite här och lite där och kanske skapas ett nytt intro när man har själva stommen klar, så den ursprungliga idén har ibland blivit helt omgjord.

 

Hur kom normalt ett låt till från embryo till slutlig form som exempelvis ”A Smile From Heaven`s Eye”?

Oftast kommer Uli eller Benny med någon form av riff, vers eller refräng som dom skickar över till mig för att se om jag kan hitta på något lämpligt kul att sjunga på, jag skickar då över mitt förslag för godkännande. Är det bra så jobbar vi vidare annars så ändras det efter tycke och smak så att alla blir nöjda.

Vi har hela tiden enbart fokuserat på att alla låtarna ska verkligen ha hookar och det ska finnas en bra anledning till att låten finns med på plattan, alltså inga utfyllnads spår. När jag skapar mitt sångförslag så försöker jag samtidigt att få orden i texten att pass till själva känslan som musiken ger det är en viktig faktor för mig när jag skriver text att historien passar känslan av musiken.

När du själv skriver musik vad för instrument använder du?

Jag spelar själv Gitarr, bas och trummor för husbehov men i RTS har jag enbart använt mig av sång för att presentera vad jag vill sjunga på respektive idé

Stilen presenteras som Power Metal från Nuclear Blast, de progressiva elementen är nog ändå det som sticker ut från mängden band inom genren. Var det något som var med i tankarna när ni började forma Ride The Sky?

Nej, vissa låtidéer var tänkt för Tears Of Anger vilka har större progressiva inslag än kanske dom rena Power Metal låtar som finns med på plattan. Personligen har jag svårt får dom olika fack man hamnar i inom hårdrock/ metal genren, för mig är det melodiös Metal vi spelar eftersom vi fokuserar på melodier och samtidigt har höga krav på att musiken stundtals känns brutal.

Något som också slår en när man lyssnar på nya plattan är de medryckande melodierna samt det pompösa arrangemangen, kommer inspirationen från några speciella grupper?

Svårt att svara på, som sagt jag, själv har jag alltid haft väldigt mycket fokus på melodier, utan melodier är det inte en låt enligt mig! Att det finns inspiration ifrån andra band är nog oundvikligt. När Uli lämna Masterplan hade han flertal låtar som var ämnade för MP och Uli var ju en större Låtskrivande del i MP än vad folk kanske tror, så visst finns det flera låtar som kan verka MP inspirerade men det är väl mera naturligt när en utav låtskrivarna för MP är med i RTS nu istället. Själva arrangemangen är naturligt skapade för att ge låtarna det lyft som krävs för att grabba tag i lyssnaren.

Tackar för att du tog din tid i anspråk och det skall bli ett sant nöje att se er live senare i höst.

Tack själv för intresset!, Jag hoppas och tror att vi inte kommer göra någon besviken när dom ser oss live!

 

PS.

Se nu till att Benny Jansson håller fingrarna i styr så inte även denna debut turné blir inställt (”skadad hand” XsaviouR 2005) ;) 
För det var väl Benny?

Benny får sitta i karantän tills turnén början så att vi kommer ut och får visa vad vi kan leverera live J

 

www.ridethesky.eu

www.myspace.com/ridetheskytheband

 

Recensionen finner du här. 

 

 

 

 

©