GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

David Valjean - Opera Diabolicus

(av Andy Flash)

(Göteborgs duon Opera Diabolicus är albumdebut aktuella under 2008.)


 

Vilka döljer sig bakom maskerna?

- Bakom maskerna döljer sig Jag (David Valjean) och min kollega Andreas D D’oria vilka utgör grundpelarna för Opera Diabolicus. Om du är av någon form av intresse kan det tilläggas att jag hanterar gitarrspelandet medan Andreas spelar bas.

Varför så hemlighetsfulla?

- Då vi tycker att fokus skall ligga på musik och lyrik istället för våra personliga egon så känner vi det ganska naturligt att inte gå ut med våra privata identiteter. Det finns alldeles för mycket uppblåsta egon i musikbranschen och vem vill se två till snubbar som poserar med svarta hårdrocks t-shirts och skitigt hår. Nej, det ger även mer frihet inom konceptet att inte vara bundna till sina fasta ansiktsuttryck. Viva la masque!!!

Vad har ni för musikalisk bakgrund?

- Både jag och Andreas har spelat  i diverse olika mer eller mindre kända konstellationer innan vi slog våra påsar tillsammans och startade Opera Diabolicus våren 2006. Då dessa konstellationer inte berör Opera Diabolicus existens samt det faktum att vi ej vill gå ut med någon form av identitet så låter vi de därmed vara osagda. 

Var kommer namnet Opera Diabolicus ifrån?

- Namnet är egentligen en sammanfattning av vad det är vi försöker framföra musikaliskt och textmässigt. Fritt översatt så betyder Opera Diabolicus egentligen "samlade djävulska verk". Ett namn som vi tycker passar som handen i handsken för ett teatraliskt metalband med förkärlek för doom och musikal. Termen musical doom (musical=musikal) skulle nog överlag passa vår musik. Om den genren nu inte är upptagen i dagens genrejagande hårdrocksvärld. hahaha...

Är ”Opera Diabolicus” en koncept platta? Isåfall vad är handlingen?

- Den aktuella skivan består av två separata delar rent handlingsmässigt. Den första delen är en konceptdel vilket behandlar den blodtörstiga och fåfänga grevinnan Elisabeth Bathorys handlingar och företaganden (ljuvlig tös för övrigt). Denna del är mer musikalorienterad/teatralisk då den innefattar olika vokalister/vokalissor kors och tvärs, allt för att återspegla det som händer i lyriken.

Vilka har skrivit låtarna på plattan?

- Jag  har skrivit all musik/sång medan lyriken är författad av Andreas . Allt i en äkta Andrew Lloyd Webber och Time Rice anda...

Snowy Shaw gästar som trummis o sångare på plattan. Hur kom ni i kontakt med honom?

- Hur kan man inte komma i kontakt med honom. Han är ju överallt karlen. Skämt och åsido, vi behövde någon som hade en grym teatralisk röst samt någon som var bra på att misshandla trummor. Begåvade som vi är så slog vi ju givetvis två fladdermöss i en smäll då vi engagerade Snowy som är världsmästare i båda grenarna.

Har ni mer gäster på albumet?

- Förutom Snowy så deltar även personer från banden Dragonland och Dreamland (mycket "-land" namn i götet...) som hjälper till med leadsång, gitarr och keyboard. Kvinnan som sjunger en av rollerna i konceptdelen jobbar för övrigt på Göteborgsoperan samt sjunger/sjungit i bandet Gravrost vilket nog är världens coolaste namn på ett band.

Om jag har fattat det rätt så är Snowy även eran manager nu, samt art director, fotograf etc, stämmer det?

- Man skulle kunna kalla honom vår guide i det mörker som utgör dagens musikbransch. Han är ansvarig för vår approach utåt när det gäller image och artwork/foto samt kontakt med skivbolag. Snowy är som de flesta vet en extremt kreativ och att inte ta hjälp av denna duracellvampyr känns nästan onödigt dumt. Han är född marknadsförare och skulle kunna tjäna multum på vilket stort företag som helst, men "true" som han är så håller han fast vid rock n rollen..hahaha.

”Opera Diabolicus” mixades i Sonic Train Studios hos Andy La Rocque. Hur var han att jobba med?

- Andy är suverän, både som människa och som tekniker. Med facit i hand så skulle vi gärna spela in nästa verk där om det fanns möjlighet till det. 

Vilka är era influenser?

- Då jag skriver all musik så får jag väl äran att försöka redogöra för influenserna också. Givetvis skall man inte sticka under stolen med att Candlemass och King Diamond är stora influenser, men då jag personligen även lyssnar mycket på musikal och filmmusik så bör även Andrew Lloyd Webber, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Danny Elfman också nämnas.

Några live datum klara för 2008 än?

- Nej, inget planerat.

Vilka kommer att ingå i bandet när ni ska lira live?

- Vid livespelning så kommer vi att anlita de som vi tycker kommer att  passa konceptet Opera Diabolicus bäst. Vilka det kommer att bli är en överraskning, men vi är ganska övertygade om att de flesta kommer blir positivt överraskade. Då vi arbetar med ett visuellt koncept kommer det ju givetvis bli spelningar utöver det normala också.

Något önskeband att vara förband till?

- Förband? Vi? Hahaha...Motorhead hade nog varit coolt att vara förband till. Inte det att man lyssnar något på musiken direkt eller att deras publik skulle uppskatta vår musik, men den där Lemmy verkar ju helt klart vara en intressant människa.

Release datum för debut albumet ”Opera Diabolicus”/Och vilket bolag kommer att släppa den?

- Detta är inte klart ännu, men förhoppningsvis blir det här någon gång under våren. Snowy arbetar med att få fram ett kontrakt as we speak. Vi var egentligen signade på franska Sound Spherics underbolag Mourning Records, men med den vanliga förbannelsen som vilar över oss (bränder i studio, brutna ben, you name it) körde ägaren till det franska bolaget ihjäl sig hösten 2007 vilket innebar att vi stod utan bolag. Högst opassande tyckte vi, men det hade både sina för och nackdelar. Fördel med tanke på att vi inte hade någon press att få färdigt allt vilket innebar lite ändringar i material samt att vi nu har chans att få en bättre deal än vad vi hade tidigare, dåligt med tanke på att allt hade varit lättare med att ha ett bolag i ryggen redan nu.  En liten kuslig grej är att ägaren som körde ihjäl sig gjorde det den 31/10 (halloween)... Creepy...

Kommer ni att släppa någon singel/videon ifrån plattan?

- Nope. Kan inte tänka mig att 10 minuters epos passar som singlar… hahaha

Vad är planerna för resten av 2008?

- Först och främst gäller det för oss att få ut materialet till massorna, men därefter hoppas vi på diverse framträdanden. Förhoppningsvis på en teater i närheten av just dig!!! Nytt låtmaterial arbetas det på flitigt också, så förhoppningsvis så är det klart för inspelning igen till hösten. Det nya materialet kommer bli så grymt!!!

 

 

http://www.myspace.com/operadiabolicus

(Lyssna på låten “ Blood Countess Bathory” på MySpace)

http://operadiabolicus.com/

 

Av Andy Flash

 

 

 

 

 

©