GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

Darkwater, Elohim (numera Mark: Black) och Heaven Infected på Uffes Källare / Växjö 5 april -2008.

(av Peder Granefelt)

 


 

Den femte april bjöd föreningen Garf Växjö ner Boråsbandet Darkwater till att spela på Uffes Källare tillsammans med de lokala talangerna Elohim och Heaven Infected. Detta var Darkwaters och Heaven Infecteds första spelning på Uffes medan Elohim som numera heter Mark: Black är mer välkända ansikten.

Därför passade jag på att ställa lite frågor till banden medan soundchecken pågick. Allt gick strålande ända tills jag märkte att jag glömt att spela in intervjun med Heaven Infected och jag fick utföra en improviserad intervju med en av killarna på stående fot. Det slutade dock med att jag fick mina svar och det blev åter en lyckad kväll på Uffes Källare.

 

Darkwater

Vem är det som skriver låtarna är det gemensamt eller är det enskilda medlemmar som skriver all musik och/eller alla texter?

Det är väldigt olika faktiskt men en låt har vi ändå skrivit allihop tillsammans.

Nu när skivan är släppt, hur känner ni att det har gått?

Det har faktiskt gått över förväntan bra.

Har ni märkt av någon skillnad i intresse?

Det märks nog framförallt på Internet, där har vi fått väldigt bra respons sen i Sverige så är det lite svårare, förmodligen för att publiken inte så stor här.

Var har skivan sålt bäst ?

Jag tror det är USA?

Där har den gått bra i alla fall, vi har fortfarande inte fått siffror från amerikanarna, de brukar vara lite långsamma än vad vi är här. De jag vet ändå är att de fått trycka upp fler exemplar. Vi har egentligen ännu inte fått några riktiga siffror på någonting så hur det gått i Europa är i denna stund heller inte klarlagt.

Hur är det att jobba med Ulterium Records och blir det en fortsättning?

Jag tycker de har varit jättebra, inte några problem alls. En stor fördel är att man kan nå/få tag på vederbörande precis när som helst, vilket är högst ovanligt för ett skivbolag… (bandet skrattar)

För att vara en skivbolagsdirektör så är herr president väldigt lätt att ha med att göra tillika professionell, samt han har uppfyllt alla de kraven vi har haft på honom. Här gäller raka rör…

Vad har ni för planer inför framtiden, vad blir det nu det har ju gått ett år?

Vi har väl så smått börjat skriva nytt och vi ska försöka ta tag i det lite mer ordentligt tror jag (skratt) men fram till nu har tiden varit fullbelagd. Förhoppningsvis ska vi få tid och jobba hårt med nytt material och få ut andra skivan till… hösten, (detta ansåg dock vissa i bandet vara lite väl optimistiskt och svaren från övriga bandmedlemmar var alltifrån sommaren till våren 2009). Men realistiskt blir det förmodligen efter nyår någon gång.

Vad kan vi förvänta oss av framtida album, blir det samma stuk eller blir det någon ny inriktning?

Jag kan tänka mig att det blir lite tyngre, något kortare låtar…lite högre tempo och lite bättre (bandet skrattar)

Nej skämt åsido mycket bättre!

På er Myspace sida antyder Johnny från Disdain (en Garf Växjö bekanting) att ni ska spela in en video imorgon (den sjätte april) är detta sant och vad handlar det om?

Det är sant det ska vi faktiskt göra och det är genom honom vi har fått kontakt med ett bolag som heter Greenworks. Det är ett Göteborgsbolag och detta sker imorgon, så kommer förmodligen vara lagom pigga imorgon (skratt), det blir till att ha stora brillor och mössa över huvudet J. Videon blir till låten The Play Part II i en liten nerklippt version.

Det kanske är musik med en längd som inte passar i en video annars ?

Ja vi pratade just om det och videoansvarig tyckte fem minuter är max, det är så lång en video ska vara. Så vi fick klippa ner till… den är exakt fem faktiskt.

Ja nu när ni är här på Uffes, vad förväntar ni er här i Växjö?

Bra drag, rock ´n roll… mycket folk

Ja vi hoppas ju det i varje fall  (som arrangör är man ju lite beroende av detta)

Mycket folk per ytenhet… per kvadratmeter alltså, det är kul när det litet och intimt, vi tror att det kommer bli en mycket trevlig kväll

Här bryter Garf Växjös ordförande Tore Larson in och frågar om förväntningarna på spelningen ”Slottsskogen Goes Progressive”.

Vad vi förväntar oss, det är ju ett ställe vi egentligen ganska länge velat spela på, jag tror alla i bandet varit där och kollat och oftast har det varit väldigt bra band som spelat. Det är ruskigt hög kvalitet på banden som är där…Ja så det känns jätteroligt att få spela i Slottsskogen. Och så kommer vi där ;) jag förstår inte hur det tänker (bandet skrattar).

Det är ju helt på motsatt håll gentemot detta, spelningsmässigt alltså, båda är ju roliga men inte på samma sätt. Här det liksom intimt och nära till folk och där sitter alla ”proffsen” och bara beskådar, spelar de fel nu eller…

 

Elohim

Ni har ju spelat ihop sedan 2001 under namnet Elohim, varför har ni valt att byta namn från Elohim till Mark: Black?

Det andra hade ju lite religiös betydelse, jag var heller inte med när de bytte (det är sångaren Joakim Karlsson som säger detta och han gick med 2001) och då visste de inte var det innebar, då var det bara ett Colt namn. Sen började folk och ifrågasätta, dessutom verkade det finnas nittioåtta andra band som hette likadant så det kändes rätt att byta med en skiva i bagaget.

Läste att den nya skivan är färdig, ”A shape of diversity”  Varför valde ni detta namn, finns det någon speciell baktanke?

Nej det är låt på skivan som heter så och då de flesta av spåren är skrivna under en sådan lång period och av varierad karaktär passar onekligen detta också in på titeln. Här finns låtmaterial vilket var sprillans nytt vid inspelningen till den äldsta som gjordes redan 2002 och med fyra års intervall blir det en ganska stor variation.

Vad kan vi förvänta oss?

Råmangel ;) det är lite allt möjligt…fast  absolut inget i stil med Nancy Sinatra i varje fall.

Det är lite brutalt och lite vackert i samma… som David ungefär (säger bandet och anspelar på basisten David Göransson, hur han ser ut får ni ta reda på själva) Ljudet är också ett som bör påpekas vilket håller hög klass.

Har något skivbolag visat intresse än så länge?

Vi har faktiskt inte fiskat så mycket, det var ett bolag ändå som skrev ett inlägg på Myspace, där de meddelade att om det inte löser sig med något annat så har ni oss.

Det låter bra…

Jovisst  men vi har egentligen inte börjat söka efter ett skivbolag ännu .

Tänk om det tar lika lång tid som skivan…?

Förhoppningsvis inte men den långa tiden som skivan tog i anspråk ingick inte direkt i planerna så när släppet sker får tiden visa.

Då till frågan när släpps er skiva?

Vi önskar vi hade kunnat svara på det men ”It’s out of our hands”. Förhoppningsvis senast till hösten.

 

Heaven Infected

Hur skulle ni beskriva er musik?

Influenserna går en hel del åt metal och hardcore, metalcore samt dödsmetal i lite olika tappningar. Vi lyssnar på allt möjligt liksom, bandmedlemmarna har olika musikaliska influenser så sammantaget finns här en hel del att sammanfalla till vår musik.

Hur länge har ni spelat ihop?

Vi började spela 2001 men då hade vi ett annat namn, vår vokalist Nico har nu varit med i ett år ungefär.

När bytte ni till Heaven Infected?

Kan vara 2003 om jag inte minns helt fel.

Då har ni ju varit igång ett rätt bra tag egentligen.

Ja, men från början var vi ju bara två… och det var ju inte så mycket till band

Vem är det som skriver låtarna?

Det är gitarristerna som skriver sen så kommer det ju influenser från alla liksom.

 

Hastigt och lustigt blev det dags för spelning och publiken får sin förväntan tillgodosedd ….

 

 

 

 

©