GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

Steven Wilson, Porcupine Tree

(av Dennis Jacobsson)

Foto:från Porcupine Tree hemsida.

 


 

Ett par timmar innan konserten så knackar jag på dörrarna till musikens hus. Med mig har jag min kompis och nyblivna Porcupine-älskare Thomas Stam som ska banda och fota. Tourmanagern öppnar och visar oss genast rakt in i konsertlokalen där bandet soundcheckar för fullt. Den förste som vi springer på i dörren är Steven som hälsar och leder oss in i backstagerummet. Framför soffan vi slår oss ned i står en skål med vindruvor, en kanna juice och chokladkakor. Inte så mycket rock´n´roll om man säger så. Fast det hade jag nog inte väntat mig heller.

Under ett ständigt mullrande från Gavins trumsoundcheck kör vi intervjun med en Steven Wilson som faktiskt är betydligt mer pratsam och avspänd än jag trodde.

DJ: Hur känns de nya låtarna live? Några personliga favoriter?

SW: De känns bra! Låtarna passar bra eftersom de är rockigare... och vi är ju ett rockband. Så jämfört med våra två- tre förra skivor gör sig dessa bättre live. Favoriter? Nja, vi försöker variera setet från kväll till kväll för att hålla oss fräscha så jag kan faktiskt inte plocka ut någon speciell.

DJ: Vilka spelningar är roligast? Större hallar eller lite mer intima ställen som här?

SW: Det beror på. Ställets storlek spelar ingen roll, snarare atmosfären hos publiken. Hmm, kanske att jag föredrar större ställen. Där kan man inte... ( lång fundering)

DJ: ...se ansiktsuttryck?

SW: Precis. Men det kan man på mindre ställen. Det bästa är förstås om man kan se uttrycken när publiken är med på noterna. Men om är den inte är det så tappar man stinget totalt. Så överlag känner jag mig mer bekväm på större ställen. Men som sagt, om man får bra kontakt på ett mindre ställe så är det fantastiskt! Äh, jag kan inte bestämma mig.

DJ: Jag antar att era fans kan låtarna och är mer eller mindre fanatiska... som jag?

SW: Nja, inte numera i alla fall. Det är faktiskt en stor skillnad beroende på var vi spelar. I t ex Tyskland finns det mest nyare fans som i princip bara hört ”In Absentia”. Där mottas de äldre låtarna  sådär medans de nya funkar fantastiskt. I Polen å andra sidan har vi varit större en längre tid. Där är det de gamla låtarna som går hem bäst.

DJ: När du var ung, anade du då att du skulle jobba proffesionellt med musik?

SW: Hur ung?

DJ: Tja, 10-12 år?

SW: Jag minns inte riktigt när, men när jag var ung visste jag att jag ville göra skivor. Inte nödvändigtvis bli musiker men att på nåt sätt hålla på med det, t ex bli producent eller låtskrivare eller nåt. Jag blev intresserad tidigt och började samla singlar när jag var 11-12 år. Jag älskade allt som hade med det att göra; musiken, hitlistorna, omslagen, allt! Då visste jag att musik skulle dominera mitt liv.

DJ: Du är ju en duktig gitarrspelare. Har du nåt speciellt favoritinstrument?

SW: Mmm, jag har nog inget favoritinstrument.

DJ: Att spela, alls

SW: Att spela? Nej, inget speciellt. Att spela ett instrument i sig ger mig inget. Jag ser det mer som ett verktyg att göra låtar och skivor. Som när turnén är slut nu nästa vecka. Då kommer jag troligen inte röra min gitarr på tre månader.Jag har ingen passion för att spela. Vad jag älskar är att skriva och producera låtar och att göra skivor. Så jag ser gitarren som ännu ett instrument vid sidan av trummor, synth och allt annat.

DJ: Bara som en del av helheten?

SW: Exakt.

DJ: Vilket instrument använder du när du komponerar musik?

SW: Alla.

DJ: Alla??

SW: Alla! Det kan vara gitarr, piano, synth, en trumloop eller en ljudeffekt.Vad som helst.

DJ: Sedan ”Stupid Dream” har ni blivit mer melodiska och låtarna är mer sångbaserade. Din röst har också utvecklats en hel del.

SW: Definitivt!

DJ: Övar du mycket på sång?

SW: Inte direkt, nej. Men min stil av musik har ju gått från instrumentalbaserad till mer sångbaserad. Musiken som jag lyssnade på och inspirerades av under Stupid Dream-tiden hade mycket sång. Det var något jag tände på. Men du har rätt, min min röst har utvecklats och det beror mest på att jag känner mig mer bekväm med sången nu jämfört med förr.

DJ: Jag vet att du gillar extrem/ progressiv metal. Hur kommer det sig att du inte själv spelar sånt? Inte din grej?

SW: Jovisst! Det kommer att hända snart. Det finns projekt på gång.

DJ: Inte med Porcupine, antar jag?

SW: Nej, inte med Porcupine.

DJ: Du verkar vara en väldigt produktiv man. Hinner du med nån fritid vid sidan av all musik?

SW: Det är sant. Jag gör mycket skivor därför att jag gillar många olika sorters musik. Men visst har jag tid över. Jag jobbar 7-8 timmar en 5-6 dagar i veckan som så många andra och man hinner faktiskt med en hel del på den tiden. Så jag har allt en del tid över!

DJ: Vad skulle du göra om du fick den ultimata lediga dagen?

SW: Den ultimata lediga dagen? Mmmm. ( Lång fundering.)

Jag har många lediga dagar, ha-ha. Men jag är musikfanatiker och skivsamlare... så det blir väl mest sådana grejor.

DJ: Så du stänger inte av musiken då?

SW: Aldrig!

DJ: Ett riktigt freak, med andra ord...

SW: Japp, jag älskar det!

DJ: OK. Slutligen, finns det någon låt du önskar att du skrivit?

(Svaret kommer direkt:)

SW: ”God Only Knows”.

DJ: Beach Boys?

SW: Ja, det är en bra låt.

DJ: En jävligt bra låt!

SW: Ja, en jävligt bra låt!

DJ: Jag vet ialla fall att jag snart kommer att få höra ett gäng av mina favoritlåtar.

SW: Vi får hoppas det!

DJ: OK! Tack för intervjun och lycka till!

SW: Tack själv! 

 

www.porcupinetree.com

 

 

 

 

©