GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Intervju

 

Marcel Jacob, Talisman

(av Conny Myrberg)


 

Hej Marcel och grattis för ett väl genomfört skivsläpp!

Titeln ” 7”  är vad jag förmodar det sjunde renodlade studioalbumet, finns det något mer bakom titeln?

- Nä…inte annat än att det var kul att leka med 7:an som symbol, dels för att det alltid är kul att tillfredsställa min udda humor, men också för att det hittills har genererat en del lustig nyfikenhet – nån intervjuare hade t o m tolkningar som var djupt ute på ”new age” – vatten…

Vem har skrivit sångerna, texterna och producerat på ”7” och hur går ni till väga när ni spelar in en platta som denna? (En del spelar in de enskilda partierna/instrumenten i olika studios runt om i världen och detta sammanställs sedan hos någon producent)

-Det är alltid olika tillvägagångssätt. Denna gången skrev jag all musik, nästan alla melodier, skickade demos till Jeff för textförfattande och melodibearbetning. Trummor spelades in hos Ulf Wahlberg, alla pålägg har gjorts hemma hos mig eller Jeff. Producerat, nja, det står som vanligt på skivan att det är Jeff/jag som producerat, men alla som är delaktiga, från musiker till mixare och mastrare, levererar så högklassiga prestationer att plattan i princip producerar sig själv.

Hur kommer ni fram till den slutliga låt versionen? Om vi tar exempelvis låten ”Trouble Water” med sina Toto kontra reggae takter, kommer iden från låtskrivaren eller är det något som kommer till i studion?

- Olika, en del låtar är färdiga på demostadiet och ska ”bara” spelas in, andra byggs lite eftersom. Just ”Troubled Water” hade inte mycket på demon som låter likadant som slutliga versionen…förresten, Toto ? Jag tänkte på the Police när jag skrev låten J

Albumet innehar genomgående starka refränger och med låtar kring 3-4 minuter känns de passa radioetern som handsken, är det ett medvetet val?

-De får gärna spelas i radio, men det är mest tillfällighet att de har den längd de har…de får den längd de får för att det är den där det som ska ”sägas” har ”sagts” till fullo, men ofta blir de längre just för att jag tycker att det är så roligt att ha kvar oplanerade grejer som tillkommer spontant i slutet…Falling, The 1 I’m living 4, Back to the feeling t ex.

Inledande ”Falling” och ”Nowhere fast” också mina personliga favoriter skulle jag vilja se framföras live. Är dessa några som skulle kunna passa in i en framtida setlist, och hur väljer ni ut låtvalet till exempelvis en festivalspelning?

- Vi börjar med att bestämma om vi ska spela ”I’ll be waiting” eller inte ;-). Just nu vet jag inte vilka låtar vi kan spela live från nya plattan, men de du nämner är väl kandidater.

Träffade Jamie Borger och basisten Ken Sandin på Hard Rock Cafe/Göteborg i somras och snackade lite om Jeffs åtaganden i Journey, hur ser den närmaste framtiden ut för kommande Talisman gig nu när Jeff är ”upptagen”?

- Vi planerar att göra en turné i April, Europa och Syd-Amerika står på listan.

Ni är med i mängder med projekt/grupper bl.a. Jeff Scott Soto (Soul Sirkus/Journey), Marcel Jacob (Last Autumn`s Dream), Jamie Borger (Treat) och Fredrik Åkesson (Arch Enemy). När får ni tid över för gruppen Talisman och hur ser ni på det här med att vara med i flera olika grupper/projekt?

- Jag kan bara svara för mig…jag har alltid tid över, och har inga problem med att alla är aktiva och håller igång, det är bara bra för hela grejen.

Gitarristen Howie Simon var med ett tag i Talisman, hur kom det sig att just han kom med och vad sysslar han med idag?

- Howie var med i Jeff’s solo-band, och var uppe för diskussion att vara med redan på Cats & dogs. Men Howie gick Jeff på nerverna till slut J…vet inte vad han gör idag, men jag tror att man kan kolla upp det på hans hemsida.

”talismanworld.com” verkar inte vara uppdaterad på ett tag, är den fortfarande er officiella hemsida eller är någon ny på gång?

- Riktigt, den är inte uppdaterad på ett tag, det är på gång…det har varit målet att göra den multilingual, det har dragit ut på tiden.

Lite kuriosa: U2 hade ju sin ”War pojke” och ni en liten kille med målat ansikte på de två första skivsläppen, vem är han och vet du vad han gör idag?

 - Hehe…hon heter Garthaniea och är min systerdotter, 20 år , tidvis fotomodell, tidvis festnisse J !

Tackar för infot :) och din tid!

 

www.talismanworld.com

 

 

 

 

©