E-Mail

info@artrock.se

 

Konsertrecensioner

 

 

 

 

Y&T
Rockland, Sala – 10 oktober 2009
 


 

Lilla intima Rockland strax utanför Sala är denna kyliga oktoberafton fullsatt av rockälskande fans. Lokalen är ända upp till taket fylld med öl, svett samt testosteron och Y&T har precis avslutat en tjugotvå låtar lång rock’n’roll-kavalkad. Det är nästan så att det går att ta på stämningen i den varma ladan där den läckert inredda klubben är inhyst. Frågan är om det kan bli så mycket mer rock’n’roll än så här? Dave Meniketti och hans mannar har nämligen levererat en högoktanig rockshow där fart och fläkt är huvudingredienserna och kärlek mellan band och publik är den extra kryddan. Man förstår att bandet väljer att år efter år återkomma till Rockland för från det inledande introt ”From the Moon” samt skrevsparken ”Open Fire” och ända till avslutningen med virvelvinden ”Hurricane” så finner jublet inga gränser. Publiken är i sådan extas att efter vad som känns som det egentliga extranumret med ”Rescue Me” så är ljudnivån på åskådarna så hög att bandet helt enkelt inte har något annat val än att spela ytterligare tre låtar. Men det är inte för inte som publiken är på hugget och vill höra mera för bandet har nämligen gett oss en formidabel konsertupplevelse där klassiker efter klassiker staplas på en gedigen grund av svängiga riff, allsångsvänliga refränger och själslig inlevelse. Övriga medlemmar i all ära men det är herr Meniketti som man hela tiden har i blickfånget då han ger röst till klassiker som bland annat “Dirty Girl”, “Mean Streak”, “Black Tiger”, “Summertime Girls” och “Forever”. Men trots att han är en rocksångare av rang så är det hans glödande gitarrspel som värmer mest denna kväll. Vartenda anslag på hans strängar tycks känsloladdade till max och i solot till ”I Believe in You” verkar Dave ha svårt att hålla tillbaka tårarna. Hans far avled för bara några dagar sedan och det är naturligtvis en händelse som inte går omärkt förbi och Dave verkar kanalisera samtliga känslor runt detta genom musiken. Detta ger, som ni säkert förstår, en oerhört personlig och laddad stämning som höjer aftonen till oanade höjder.

Som enhet är Y&T en ostoppbar rockmaskin vars tighta samspel och digra låtskatt kan få till och med den mest tillknäppte att släppa på tyglarna och hänge sig åt festen. Att sen bandet helt saknar någon form av ljusshow och mellansnacket hålls på ett minimum spelar ingen roll. Y&T handlar om rå, medryckande och svettig rock’n’roll och det är också det vi får och det vi får håller en förbannat hög klass.
Detta, mitt första möte med bandet, blev som ni förstår en omvälvande upplevelse som är svår att återge i ord. Men så skall det vara med en riktigt bra konsert. En konsert som berör på alla de emotionella planen skall vara svår att beskriva och denna kyliga oktoberkväll i Sala bjöd på just en sådan konsert.

Betyg: 9/10

Ulf Classon

 

Setlist:
Intro: From the Moon
Open Fire
Don’t Wanna Lose
Hard Times
Rock’N’Roll’s Gonna Save the World
Dirty Girl
Mean Streak
I’ll Keep on Believin’ (Do You Know)
Lonely Side of Town
Black Tiger
I Believe in You
Eyes of a Stranger
Midnight in Tokyo
I’ll Cry for You
Contagious
Summertime Girls
Looks like Trouble
Squeeze
Mike Vanderhaule Solo
Forever

Extranummer 1:
Rescue Me

Extranummer 2:
Lipstick & Leather
Barroom Boogie
Hurricane

 

Y&T hemsida: