E-Mail

info@artrock.se

 

Konsertrecensioner

 

 

 

 

Airbourne

Kulturbolaget, Malmö – 20 mars 2010

 

Blod svett och öl. Stället svämmar över av det. Framför scenen är det ett sådant furiöst ös att folk bokstavligen hamnar i slagsmål med varandra då det slits och knuffas om vartannat. Inte blir det bättre av att ett gäng drar igång en moshpit eller att någon, mot regelverket naturligtvis, publiksurfar. Längre bak har vi det lika svettigt, lika trångt och ölen flödar lika mycket men något handgemäng brister aldrig ut även om testosteronet fullkomligt kokar över i hela lokalen.

På scen står australiensiska bandet Airbourne - eller står - löper omkring är en bättre beskrivning. Framför en vägg av högtalare springer nämligen bassisten Justin Street och gitarristerna Joel O’Keeffe och David Roads omkring som skållade råttor samtidigt som dom headbangar och hoppar om vartannat hela tiden. Bakom sig har dom Joels bror Ryan som med ett maniskt driv och hejdlöst tryck levererar ett taktfast trumspel som känns ända in i märgen på varenda själ i lokalen. Från inledande ”Raise the Flag” till den exstatiska avslutningen med “Too Much, Too Young, Too Fast” och ”Runnin’ Wild” så är det hela tiden ett sådant tryck från scenen att det efteråt känns som om ett godståg rammat in i dig. Aldrig har jag upplevt en så högoktanig rockkonsert där tempot och intensiteten hela tiden är på max som denna. Med låtar som ”Born to Kill” och “No Way But the Hard Way” får dom taket att lyfta och med ”Heartbreaker” och “Diamond in the Rough” får dom golvet att skälva. Oavsett vilken låt dom spelar under det åttio minuter långa setet så får dom väggarna att vibrera och publiken att gå bärsärk.

Airbourne är på bred front på väg att bli något riktigt stort och det trots att många avskriver dom som ett AC/DC-plagiat. Helt fel har dom inte men den energi och spelglädje bandet levererar denna kväll har vi inte upplevt med AC/DC sedan Bon Scotts glansdagar. Bandet har anammat den australiensiska pubrocken utan pardon och levererar rå, ohämmad, svängig och stenhård rock’n’roll. Denna kväll är inget undantag och som ni förstår är bandet på topp. Joels röst är inte riktigt hundra denna gång men då han går på kraft och attityd så spelar det mindre roll. En annan sak är att hans sång ibland dränks i det övriga ljudet men det och andra sidan var klockrent. Ett av de bättre rattade ljuden jag hört på en konsert på evigheter.

750 personer jublar, svettas, törstar och blöder ikapp på ett utsålt Kulturbolaget denna kväll. Bandet tackar för sig och går av scenen. Själv står jag kvar dyngsur av svett, törstig som få och lyckligare än på många år. En rock’n’roll-show blir inte mycket bättre än så här.

www.airbournerock.com

www.myspace.com/airbourne

 

Betyg: 10/10

Text: Ulf Classon
Foto: Erika Wallberg