E-Mail

info@artrock.se

 

Konsertrecensioner

 

 

 

 

THE DEVIN TOWNSEND PROJECT Sticky Fingers 11/3-2011
Support: AEON ZEN
Text och bild Conny Myrberg

 

 

Förväntningarna inför kvällen föreställning var mer än vanligt högt ställda liksom farhågorna att gästlistan inte skulle finnas vid ankomsten (THX Peter Klapproth @ Pirate-Smile). Pratade med dörrvakten innan insläpp och kvällen skulle visa sig vara mer en fullspikad på Sticky Fingers. Förutom förbandet Aeon Zen och huvudakten Devin Townsend på topfloor körde Sparzanza ett gig våningen under. Senare var det även dags för efterfest med The Haunted som samma kväll spelar på Brewhouse. Vad jag hörde skulle Tony J. i M.A.N agera DJ och ingen mindre än självaste Devin Townsend dra sitt strå till stacken som gästande dito.

Förbandet Aeon Zen har jag naturligtvis hört talas om då de rör sig inom den progressiva musikgenren men tyvärr har aldrig hört deras musik. Helt okej framträdande visade det sig och som grannåskådaren sa kändes de gå åt Saga på tidiga 80-talet fast då i en hårdare tappning med growlinslag.

 

Devin’s spelning kom allt närmare och inledningsvis fick vi beskåda diverse videos med tillhörande musik och jo allas vår kära Ziltoid är också med, den lille kaffeälskaren återkommer också då och då under konserten med naturligtvis helt galna utryck liksom sin mentor Mr Devin även gör på scen. Måste erkänna att jag inte har hela skivsamlingen men med plattor som Ziltoid the Omniscient blir man naturligtvis mer än intresserad av denna genialiska gitarrist, låtskrivare, producent mm.

Senaste plattan’s Addicted låtar är som brukligt med på setet och titelspåret inleder om jag inte helt missminner mig. Supercrush som även är med på gratisnedladdnings ep’n från InsideOut Music är bara så läcker. Gästvokalisten på skivan Anneke van Giersbergen beträdde förövrigt samma scen hösten 2010. Devin säger sig gilla vårt avlånga land och liksom Kanada finns där flertalet gemensamma nämnare. Ni som laddat hem senaste gratis ep’n och kanske undrar hur det står till med Andy, jovisst han sitter bland Merchandise och får även sig en känga denna afton J (om det nu är samma Andy vill säga?). Ladda hem gratis cd’n och ni får en rätt bra bild av liveshowen då samtliga spår är med kvällens set (www.insideoutmusic.com/specials/DTP)

Måste även tillge publiken en eloge då de följer sin ledsagare i minsta detalj och dessutom kommer med spontana rop och ramsor. Devin utbrister vid ett av dessa tillfällen att det är just det här han menar med att han gillar den svenska publiken.

Devin visar prov på ett helt professionellt framförande men ändå med en stor dos ironi och framförallt en scennärvaro vilket jag hoppas fastnat i mångas konsertminne. Fokus inklusive scenbelysningen är dock helt riktat mot den gode Townsend och en hel del förinspelat så medmusikerna känns ”bara” vara ett komplement. Med dubbla videoskärmar och en komplett ljudbild är ändå totalupplevelsen av den bättre arten. By Your Command tar vid från favoritplattan Ziltoid the Omniscient samt inspelad video där Ziltoid tar oss med på vidare musikaliska utflykter. Tempot och intensiteten minskar nu något under andra hälften av spelningen men underhållningsvärdet känns ändå bestå. Några kanske saknar alster från Ki, själv känns det okej utan då albumets karaktär går åt ett helt annat håll än kvällens set.

Efter dryga 1,5 timmar tar konstellationen en s.k. konstpaus gentemot publiken och de säger att de egentligen gått av scen men står ändå kvar och väntar på sedvanlig inklappning. Naturligtvis kan inte Mr Townsend hålla tyst och en dialog med publiken går inte att undgå. Många skratt blir det och extranumren tar nu vid. Min första bekantskap med Mr Townsend live är sannerligen en angenäm sådan, sorry ni som inte var där, helt sjukt bra och ni som orkade med efterfesten hoppas jag natten blev på topp!

 

Fotnot: via twitter säger Devin - At Sticky Fingers, nice place! ikky name...

Betyg 8/10

 

www.myspace.com/devintownsenddtb

www.devintownsend.com


www.myspace.com/aeonzen

 

 

Setlist: (med reservation för fel)

1.Addicted
2.Supercrush
3.Kingdom
4.Deadhead
5.Truth
6.Om
7.By Your Command
8.Life
9.Earth Day
10.Bad Devil
Extranummer:
11.Color Your World
12.The Greys
13.Deep Peace