E-Mail

info@artrock.se

 

Konsertrecensioner

 

 

 

 

Musikens Hus Goes Progressive 2013

 
Text Lars Bengts

 

David Jackson (ex VdGG)
Alex Carpani Band (it)
Glimmung
Arts

 

Den här Lördagen 23 februari, när halva Sverige sitter hemma framför Tv-apparaterna och bevittnar musikens förruttnelse i form av schlagertävling, får ett litet antal av befolkningen, under 100 personer tror jag, den stora äran att höra det Italienska bandet Alex Carpani Band förvandlas till Van der Graaf Generator med hjälp av David Jackson, sax och flöjt, som själv varit med i Van Der Graaf och sångaren Joe Salati som tar Peter Hammils plats  som om han vore Hammill själv.

Låtarna är mest  från den tidigare Van der Graaf- perioden, från plattorna The Least We Can Do Is Wave To Each Other, H To He och Pawn Hearts , 1970-71. 

David  bjuder på sig själv, uppmanar publiken att humma till inledningen av Darkness och när de spelar den instrumentala ”Theme One” låter det efter ett tag som en gammal rysk kampsång, när publiken med glädje stämmer in i melodin… ”Det här är ju nästan lite fånigt”, som en person i publiken sa!

Stundtals är det mycket vackert, Refugees från - 70, smäktande flöjtspel och My Room från plattan Still Life, - 76, som handlar om hur synd det var om Hammill under mitten av -70-talet.

How could you leave me here to die? Man måste lida om man ska skapa något.

 

Lars Bengts