E-Mail

info@artrock.se

 

Konsertrecensioner

 

 

 

Soilwork – Live at Brewhouse, Göteborg 2013-11-02

Text/Foto: Staffan Vässmar
 

 

 

Soilwork har sedan ett antal år tillbaka varit ett av de mest tongivande banden inom den melodiösa döds metallen. Med nio studioplattor i bagaget har bandet en gedigen katalog att gräva ur. Det kan knappast vara lätt att göra en setlista som hela bandet är fullständigt nöjt med. Det torde dock vara angenäma problem att ha för mycket bra låtmaterial att välja på. Soilwork gör under november månad nästan trettio gig, och har valt förlägga första giget på sin höstturné på Brewhouse i Göteborg.

 

En timme innan Soilwork ska gå på scen lirar norska supporten Keep of Kalessin. Det är ganska så folktomt i lokalen och de som är på plats verkar vara mer intresserade av att släcka törsten inne på pubområdet än att se vad som försiggår på scenen. Således en mycket otacksam uppgift för norrmännen då det blir en kraftig tillströmning fram till scenen så fort de har gått av. Inget snack alltså om vilka som är kvällens huvudattraktion.

 

 

Efter lite strul med tekniken i det inspelade introt kommer äntligen Soilwork igång med låten ”This momentary bliss” från senaste plattan ”The living infinite”. Tyvärr är ljudet riktigt kasst i början, men blir betydligt bättre allteftersom giget fortskrider. Det märks att bandet är rejält taggade och de ger järnet från första till sista ton. Sångaren Björn ”Speed” Strid har nog aldrig sjungit/vrålat bättre än vad han gjorde under denna konsert, och han bevisar återigen vilka fantastiska röstresurser han besitter. Bandet blandar både nytt material med betydligt äldre klassiska Soilwork-låtar. Den därpå följande ”Like the average stalker” från plattan ”A predator´s portrait” var ett tag sedan man hörde live, men likväl var den en synnerligen välkommen återkomst i setlistan.

 

Farhågan att Soilwork skulle ha tappat i kvalitet när Peter Wichers återigen hoppade av bandet, har kommit rejält på skam. Gitarristen David Andersson har ända sedan han kom med i bandet visat vilken ypperlig instrumentalist han är. Han bevisade dessutom på senaste plattan att han även är en riktigt bra kompositör. Han står på egen hand bakom merparten av låtmaterialet, eller med ”Speed” som medkompositör. Denna kväll på Brewhouse märks det också extra tydligt hur viktig David har blivit för bandet, då han äger scenen ihop med den store publikdomptören ”Speed”.

 

Som vanligt när Soilwork står på scen handlar det om kraft och energi i massor, och en av de viktigaste länkarna i detta tunga maskineri är trummisen Dirk Verbeuren. Han är taktfast som ett atomur, samtidigt som han trollar fram helt osannolika beats och blasts, vilket blir extra tydligt i låtar som bland annat: ”Spektrum of eternity”. Samspelet mellan de båda gitarristerna Anderson / Sylvain Coudret är både tekniskt avancerat, väl avvägt och glädjefyllt. Det märks att bandet har riktigt kul tillsammans på scenen. Keyboardisten Sven Karlsson ser man inte så mycket av, men hans ljudmattor skapar en mäktig och snygg grund för de övriga att brodera ut ifrån. Bassisten Ola Flink syns desto mer då han förutom att traktera sitt instrument mest struttar runt på scen och beter sig allmänt fånigt.

 

Bandet levererar den ena pärlan efter den andra, med många av de låtar som genom åren har blivit ett måste i setlistan. Vad vore väl ett gig med Soilwork utan låtar som: ”As we speak”, ”Follow the hollow”, ”Stabbing the drama” och framför allt ”Rejection role”. Men visst finns det en och annan låt som jag verkligen saknar. Jag hade blivit ännu mer belåten med giget om låtar som: ”Late for the kill, early for the slaughter”, ”The thrill” eller varför inte ”Sick heart river” hade funnits med. Detta hade höjt slutbetyget ytterligare ett snäpp, men helheten blir ändå riktigt förstklassig och genuint njutbar.

 

Setlist:

1. This momentary bliss
2. Like the average stalker
3. Overload
4. Weapon of vanity
5. Spectrum of eternity
6. Follow the hollow
7. Parasite blues
8. Bastard chain
9. Let this river flow
10. Long live the misanthrope
11. Tongue
12. Nerve
13. Rejection role

14. As we speak
15. Stabbing the drama

www.soilwork.org

 

8,5 / 10

Staffan Vässmar

 

Björn “Speed” Strid: Vocals
David Andersson: Guitars, vocals
Sylvain Coudret Guitars
Sven Karlsson: Keyboards
Ola Flink: Bass, vocals
Dirk Verbeuren: Drums