GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Konsertrecensioner

 

Heavy X-mas Asia, Uriah Heep, Dio 
Lisebergshallen/Göteborg 5/12- 2005


 

Då skulle man få se hela tre veteranband på samma kväll, de kallar sin turne för Heavy X-mas tour och nog var det Heavy men så mycket av julstämning fann vi inte. Alla tre grupperna som redan besökt oss det senaste åren fick oss ändå att glömma den begynnande julstressen.

Först ut i den dryga halvfulla Lisebergshallen var symfonirockarna Asia. Efter sedvanligt intro spelades ”Wildest Dreams”. John Payne basist och sångare hade en del problem med sin röst inledningsvis men sjöng upp sig allt eftersom.

Vi fick också se nya trumslagaren Jay Schellen. Satte mig en stund och studerade honom lite extra noga, och tyckte även om jag nu inte är någon expert på området, att han hade en teknisks spelstil, och kommer nog att kunna tillföra en del till Asia. Efter ytterligare en låt från debutplattan kommer ett set från senaste ”Silent Nation” skivan. Förstår att man helst vill spela material från senaste, känns ändå att lite rockigare alster skulle passa bättre in i detta sammanhang.

Är förtjust i gitarristen Guthrie Govan och hans sätt att spela på livescenen, att han dessutom är en reko kille försämrar inte omdömet (fick en pratstund efter förra giget). Mr Asia själv Geoff Downes verkar trivas på scenen och med sin bakåtvända keys/synth ramp leder han sina styrkor, är nog den enda som jag känner till som mestadels står med ryggen mot publiken.

När ”What about love” spelas hör man ibland trummisen lägga in väl valda dubbeltramp som nu vanligtvis inte spelas, han sätter redan sin prägel bakom pukorna. Den korta konserten avslutas där Asia eran startade med gruppens adelsmärke ”Heat Of The Moment”.

Setlist (noterat av Andy Flash)
1. INTRO:
2. TIME AGAIN
3. ONLY TIME WILL TELL
4. SILENT NATION
5. LONG WAY FROM HOME
6. WHAT ABOUT LOVE
7. SOLE SURVIVOR
8. HEAT OF THE MOMENT

Uriah Heep gruppen som numer besöker våra breddgrader i allt större utsträckning gav som vanligt på ett rockparty fylld av godbitar. Man får åter lyfta på hatten för ett väl genomfört gig. Nu tänkte jag ändå vara lite elak, inte för framträdandet utan av små tankegångar som slog mig under konserten. Måste bara säga att jag älskar att se dessa lite mognare rockare som visar alla unga var det där skåpet skall vara, ändå kommer en del tankar fram som :

Den lilla kulmagen är allt bra större nu på Bernie, de tajta byxorna verkar ändå sitta uppe. Har det inte blivit en dubbelhaka till på Lee? Phil`s numera vitgrå hårbeklädnad verkar ha blivit ännu vitare. Trevor ser fortfarande ut som Ulla Bella. Mick är ju balsamerad, ser ut som han alltid har gjort.

Yppersta klass visar de i avslutande numren ”Return to fantasy”, ”Gypsy”, ”Easy Livin`”och ”Lady in black”.

Där skall skåpet stå ynglingar J.

Setlist (noterat av Andy Flash)
1. INTRO:
2. SO TIRED
3. CRY FREEDOM
4. FALLING IN LOVE
5. WORDS IN THE DISTANCE
6. BETWEEN TWO WORLDS
7. SWEET LORRAINE
8. SUNRISE
9. RETURN TO FANTASY
10. GYPSY
11. EASY LIVIN'
12. LADY IN BLACK
13. OUTRO:POMP AND CIRCUMSTANCE

Sista sättet för kvällen står ”gamlingen” i gänget för nämligen DIO, en röst som rockvärlden sällan beskådat och förmodligen aldrig får höra senare heller. Underbara Rainbow låten ”Tarot Woman” inleder som följs av en sällan spelad (av Dio) Sabbath låt ”Voodoo”.

Det verkar var på modet just nu bland de mera etablerade banden att spela hela set av gamla skivor, nu finns det inte tillräckligt med tid men en del av det legendariska albumet ”Holy Diver” spelas till publiken glädje.

Nu liksom senast Dio var här kommer ett sådant där trumsolo, Kvällens lilla trumbeskådning fortsätter efter fyrtakternas och trumgrundernas man i UH nu till slå hårt som fan och typen.  Simon Wright kör med yviga rörelser och som en sann powermetal snubbe används gärna dubbelkaggarna, måste ändå bistå att dessa används med finess. Lite mer intressantare blir detta solo när den klassiska musiken vävs in likt en viss Cozy Powell brukade använda sig av.

Stämningen kom av sig något och droppen blir nog ett nytt solo, denna gång av gitarristen Doug Aldrich. Befälhavaren eller horntecknens ledare tog nu tillbaks kommantod med låtar som ”Gates Of Babylon”, och när publiken hör ”Heaven and Hell” börja spelas börjar det kokar. ”Man on the silver mountain” spelas och man bär det där fåniga leendet och bara njuter.

Klassiska stycken följer inkluderat ”Long live Rock`n roll” och det är nu dags att ropa in den där lilla mannen med den gyllene rockrösten. Avslutningen på kvällen bär den passande titeln ”We Rock”.

Setlist (noterat av Andy Flash)
 
1. INTRO:
2. TAROT WOMAN
3. VOODOO
4. THE EYES
5. STAND UP AND SHOUT
6. HOLY DIVER
7. GYPSY
8. DRUMSOLO:SIMON WRIGHT
9. CAUGHT IN THE MIDDLE
10. DON'T TALK TO STRANGERS
11. RAINBOW IN THE DARK
12. GUITARSOLO:DOUG ALDRICH
13. GATES OF BABYLON
14. HEAVEN AND HELL
15. MAN ON THE SILVER MOUNTAIN
16. CATCH THE RAINBOW (part of)
17. LONG LIVE ROCK 'N' ROLL
18. WE ROCK
 

 

Conny Myrberg.

 

 

 

 

 
 

©