GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Konsertrecensioner

 

Gothenburg Metal Festival  
Musiken Hus/Göteborg 29/30-4 2006


 

 

Andra upplagan av Gothenburg Metal Festival gick nu av stapeln och denna gång med dubbla dagar tillika antalet grupper. För endast 200 pengar fick vi massor av bra svensk rock. Publiktillströmningen var bäst på lördagen så även stämningen, något mer avslaget på söndagen trots helgdag dagen efter. Kanske inte så konstigt egentligen enligt krögaren såldes det rejält med öl under första spelkvällen. Verkar vara en regel att den musikälskande rockpubliken sköter sig med bravur och så även denna gång. Denna festival ger oss ett ypperligt tillfälle att bara ha kul och lyssna på musik.

Nu några korta intryck från banden.

Fatal Smile: fick ju hoppa in på kort varsel efter att Locomotive Breath blivit tvunga att ge återbud, inte alltid det enklaste att börja en festivalspelning. Klarade sig bra ändå och lät i mina öron helt okej. Nådde ju en tredjeplacering med en låt på en svensk rocklista, vilken kommer jag inte ihåg dock.

Cryonic Temple: verkade ha kul på scen som smittade av sig och med sin Iron Maiden metal vann de i längden.

Cloudscape: andra gången som jag får uppleva dessa ”gentlemen” och nog är det ett liveband av hög klass alltid. Publiken strömmade nu till framför scenkanten. Kul också att få höra två nya låtar live. Bör ses på Sweden Rock Festival.

Dragonland: är också andra gången som jag ser, melodisk metal med en riktig bra vokalist som dessutom har ett lätt sätt att förmedla sig med publiken. Strulande gitarr bromsade upp spelningen något.

Destiny: gruppen som jag sett flest gånger från denna festival line up och som alltid ger de ett stabilt intryck. Nu också en gitarrist mindre vilket inte märktes nämnvärt. Kanske dags att ta in en keyboard/hammond spelande medlem? (Vet att gruppen också har lite funderingar åt det hållet) Också en stor eloge till festivalens frontman tillika Destiny`s basist Stefan Björnshög.

Bloodbound: hört talas en hel del om detta gäng och med sina sminkade ansikten sticker de ju rejält ut från mängden. Musikalisk den klart mest positiva nya bekantskapen på länge. Blir till att införskaffa debutplattan. Gästspel av munkförklädd Joacim Cans (Hammerfall).

Apes IQ: tror jag har en demo någonstans? Med sin härliga attityd och helt otroliga energi vann de både mitt och vad det verkar publikens gillande. Johhny Rotten släng dig i väggen, så här skall punkrock spelas.

Prey: ställer sig till skaran duktiga sångare och musik i den melodiska metal tecknet. Ännu en grupp att hålla ögonen på.

Violent Work of Art: lite hårdare takter med growl och en del sång. Helt okej fast min personliga smak föredrar sång med growl som extra krydda. Kul med en tjej på keyboard som inte är så vanligt inom denna genre. Tog ett tag innan jag upptäckte trummaskinen, så den var väl genomarbetad. 

Dreamland: Hoppade in på kort varsel för avhoppade Sabbtail. Såg gruppen förra året och håller samma höga klass som Dragonland. Sångaren fixade det hela riktigt bra med tanke på halsflussen. Gästsång här av Dragonlands vokalist.

Nostradameus: håller som bäst på med nya skivan och hade inte repat in för en längre spelning, så vi fick en något komprimerad en. Kanske inte lika grym spelning som jag såg dem göra senast, vilket vi kanske kan skyllas på tidsbristen inför denna kväll då. Destiny`s gitarristen visar även sina färdigheter i denna grupp.

Tad Morose: Vad jag förstår var detta det första framträdandet med nya sångaren Joe Comeau. Kvällens tyngsta gig och visst klarade sig den kompakta vokalisten med den äran. En del Judas Priest här och som en beställning kom också en coverlåt med just ”Prästen”. Ni som inte orkade fullfölja festivalkvällen missade en del här.

Vi bockar och tackar för dessa dagar och hoppas på en tredje upplaga nästa år.

 

Conny Myrberg

 

 

 

 

 

 
 

©