GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Konsertrecensioner

 

Kamelot med support Firewind / Forever Slave Trädgårn/Göteborg 2/5-2008
av Conny Myrberg


Kamelot

Kamelot

Kamelot

Kamelot

Firewind

Forever Slave

 

Det var nästan på dagen ett år sedan Kamelot gästade denna konserthall dessutom med samma turné. En nyhet är den precis släppta andra utgivningen av albumet ”Ghost Opera” vilken fått titeln ” Ghost Opera - The Second Coming”.

Kvällen började annars redan vid femsnåret då två intervjuer var bokade, dock inte med huvudbandet utan denna gång med de båda supportakterna Firewind och Forever Slave. Lite kul med den internationella blandningen där USA/Norska Kamelot tar med sig ett Grekiskt samt Spanskt gäng.

Först fick vår frågeställare tillika ArtRock skribent Tore Larson ett snack med Gus G från Firewind, en minst sagt hängiven kille till sitt Firewind och dessutom en riktigt trevlig person. Vi fick även ett pratstund med vokalisten i bandet Apollo Papathanasio en stund senare, även han en sympatisk person som är Svensk/Grek och som han sa det är ”gött” att vara hemma på svenska mark igen. Nästa frågestund med Forever Slave kändes även den som en avslappnad tillika angenäm sådan, och sångerskan Lady Angellyca fick oss att sakta men säkert smälta med sin utstrålning. (egna hemsidan om någon vill ha info www.ladyangellyca.com).

Tillbaks till hotellet och vem sitter där om inte Khan diskuterande med en pyrotekniker om morgondagens gig i Oslo, som också skulle vara utsåld. Nu kan jag allt om det pyrotekniska :) eller i alla fall att det blir mer på Oslo spelningen än här i Göteborg. En håltimme och lite thai-food sedan är det äntligen dags för kvällens egentliga orsak till dagens resa.

Först ut Forever Slave vilka fick 30 minuter till sitt förfogande. ”Dickhead” om jag inte helt misstar mig inleder och sen släcker eller snarare tänds aldrig scenljuset , ljudet som kan vara svårt att uppfatta längst fram var enligt andra längre bak i hallen inte heller av bästa sort. Tyvärr verkar det mer regel än undantag att supportbanden har allt annat än bra förutsättningar att framföra sina live-akter. Detta till trots fixade spanjorerna ett helt okej framförande och jag är helt övertygad att vi får höra mer från dessa musiker i den visserligen tuffa genren goth rock med kvinnlig vokalist. Det som sticker ut är naturligtvis den vackra och skönsjungande Angellyca men även texterna vilka innehåller mer allvarliga ting än brukligt inom genren.

Firewind vilkas senaste platta snurrat ett tag var kvällens positiva överraskning. Visserligen har jag sett Gus G med Dream Evil tidigare men detta var min första riktiga bekantskap med dessa grekiska hårdrockfantaster. Ja hårdrock är namnet på musikstilen fast nästa alla dagens ungdomar och även de flesta musikrecensenter glömt att just hårdrock är den ”rätta” benämningen. Metal är bara en nyformation av samma begrepp och hör sen ;). Gus är en gudabegåvad gitarrist som säkert de flesta band skulle ta emot med öppna armar, Apollo vilken jag helt missat är också han en riktig bra sångare och om man nu måste jämföra har han en klassisk och ypperlig ”hårdrocksröst”. Några gånger kanske rösten inte riktig höll men med många gig efter varandra så är det inte så konstigt. Spelningen runt 45 minuter gav verkligen mersmak och en konsert som headliner är mer än välkommen.

Kamelot drar igång och nog kändes det att förväntningarna steg alltid. Sedvanligt intro och så brakar det loss. Rule the World, When the Lights Are Down och Soul Society, publiken som här var förvånansvärt många modell medelåldern svarar omgående på Khan`s inbjudan till en het rockkväll. De kändes ändå lite trötta inledningsvis vilket inte är så underligt efter en lång turné. Värmen steg snart i lokalen och Kamelot levererar så gott som den norsk/amerikanska gruppen kan. Det visuella är en stor bit som också uppskattas, ingen eld denna gång men väl snöfall. En bit in på konserten verkar aktiviteten bland personalen bakom scen höjas och vad jag förstod ändrades nog setlist något då sångerskan fick uppsöka sjukhus för magproblem, vilket också Khan meddelade under konserten. Center of the Universe genomfördes i vilket fall som helst utan kvinnlig fägring. Förra gången de var på besök spelades inte Nights of Arabia men väl denna gång. Forever med vokala publiksamarbetet är också en höjdare. Abandoned, Pendulous Fall var andra låtar som presenterades om jag inte helt missminner mig och bäst stämning som brukligt blir det när extranumren tar vid. Ghost Opera, Love You To Death, Karma och naturligtvis March of Mephisto slår det mesta J.

En publik som är med på noterna, ett band som levererar och med en het lokal blir det bara så braaaa.

Hoppas nu Anne-Catrin snart tillfrisknar och snart kan återvända till Götet med Kamelot och att nästa platta/turné inte ligger alltför lång tid in i framtiden.

 

(Låttitlar i recension kan vara fel)

 

 

 

 
 

©