GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Konsertrecensioner

 

Kansas 
Trädgårn/Göteborg 17/6-2008. 


 

Med ett biljettpris på runt 450 pengar och ett band som hade sin storhetstid på 70-80 talet kanske någon undrade hur publiktillströmningen skulle bli. Jodå i runda tal 600 kom att vilja beskåda kultbandet Kansas. De flesta av förklariga själ runt medelålder men även yngre som upptäckt musiken som idag inte längre existerar i etern. Kansas är också ett av mina personliga favoriter även om jag inte ännu införskaffat hela katalogen. Sett dom en gång tidigare, då på Sweden Rock Festival där de presterade ett angenämt framträdande fast nu skulle det äntligen bli av med ett helt Kansas gig.

 
"Magnum Opus" från plattan ”Leftoverture” vilken också var albumet som band mitt intresse för gruppen inleder konserten. Publiken vilken redan från start är med på noterna klappar handfast med och efter ytterligare en bit in på spelningen kommer första stora hitten ”Point Of Known Return”. När Robby Steinhardt lämnade gruppen för något årsedan knystades det bland vissa fans men nog tycker jag allt att återvändande David Ragsdale ger bandet ytterligare en dimension med sitt gitarrspel och stämsång (nu får jag väl alla Kansas-orakel mot mig). 1998 släpptes ”Always Never the Same” med ”London Symphony Orchestra” där de flesta var nyinspelningar av egna alster samt Beatles covern ”Eleanor Rigby”. Denna kväll fick vi också höra hyllningen till Beatles, en av de stora banden genom tiderna. Sköna ”Dust in the Wind” där rösterna med de olika karaktärerna från Billy Greer och Steve Walsh ger en rysningar. Bandet verkade uppskatta de ständiga hyllningarna mellan låtarna då smilbanden allt som oftast närmades sig hörselgångarna.

 
En av mina favoriter ”Song Four America” från andra släppet bara är så mycket Kansas och skivomslaget som skulle passa dagens metalband är helt udda från övriga Kansas-album. Från senaste studioalbumet “Somewhere To Elsewhere” kommer låten “Icarus II” som rimligtvis är en fortsättning av Icarus (Borne On Wings O f Steel) som spelas i nästföljande låt. Spelningen ger prov på både nostalgi och ypperligt framförande, svängarna tas ut även om de kanske är väl repeterade och enda renodlade solot kommer från grymma trummisen Phil Ehart och detta då i en minivariant. 
Slut i rutan, nej naturligtvis ropas Kansas in och snart kommer naturligtvis ”Carry On Wayward Son”.

 
En relativt kort konsert på 1,5 timme men ack så grym och vem vet detta kanske blir sista gången vi får se Kansas i Sverige. De firar ju 30 årsjubileum för den grymma liveplattan ”Two for The Show”. Och ni som ser dom i Malmö, grattis. Sedan att svenska bandet A.C.T agerar support är ju heller inte fel.

 

Setlist (kan finnas fel så ...)
Magnum Opus
Musicatto
Point of Know Return.
Miracles Out Of Nowhere.
Eleanor Rigby (Beatles) 
Hold On.
Dust in the Wind.
Song Four America.
Cheyenne Anthem.
Icarus II. 
Icarus (Borne On Wings O f Steel)
Down The Road.
Portait (He Know).

Fight Fire With Fire.
Carry On Wayward Son.

 

Steve Walsh - sång, keyboard 
Billy Greer - bas, sång 
Phil Ehart - trummor 
David Ragsdale - fiol, gitarr 
Richard Williams – gitarr

http://www.kansasband.com/

Conny Myrberg

 

 

 

 

 
 

©