E-Mail

info@artrock.se

 

 

 

 

Konsertrecensioner

 

Manfred Mann's Earth Band
Konserthuset i Göteborg 13/1-2009


 

Legendariska bandet Manfred Mann återvänder till våra breddgrader med den vad jag förstår sista turnén, där också den skandinaviska delen bär namnet ”…and finally!”. Senast det begav sig var på Sweden Rock Festival 2002.

Gruppens andra kvarvarande originalmedlem tillika gitarrist Mick Rogers inleder det vokala i låten ” Spirits in the Night” och Noel McCalla fyller i med en något försiktig medverkan. Tanken slår en om han verkligen är återställd efter hjärtinfarkten tidigare i höstas, turnén blev då naturligtvis inställd för att nu ha återupptagits.

Längre in i konserten känns farhågorna ha bedarrats helt då han verkligen tog i och tusan vilken röst karln har. Chris Thompson en av mina favoritsångare som var Manfred Mann`s vokalist under gruppens storhetstid har verkligen fått en värdig ersättare.

Manfred Mann visar snart sina mer proggiga sida med ”Martha’s Madman” och den relativt dyra biljetten känns alltmer värd sitt pris. Ett instrumentalt stycke förmedlas innan kanske kvällens mest onödiga coverstycken där medleyspåren  ”House Of The Rising Sun”  och Springsteen`s  ”Dancing In The Dark” når oss. Konserten varar runt 90 minuter och med en sådan låtskatt som Manfred har i bagaget känns dessa helt överflödiga.

En helt rätt vald cover däremot som får den i många fall mogna publiken att jubla är när Manfred själv sjunger (vilket inte är så vanligt) deras största hit ”Blinded by the light” vilken är komponerad av Bruce Springsteen. Här är det vokala samspelet mellan publik och Manfred en njutning och senare lägger även övriga bandmedlemmar in sina stämmor och kvällens höjdpunkt är ett faktum. Fler låtar som får den fulltaliga konserthallen att också lyfta på hatten är de klassiska styckena ”Angels At My Gate” och ”Don't Kill It Carol”. När så vokalisten Noel McCalla själv väljer en låt i Manfred`s repertoar får vi Bob Marleys ”Redemption Song”.

Den meriterade och minst sagt erfarna gruppen visar prov på både spelglädje och ett heltajt framförande. Min dotter som också var med sa: jag tycker man nästan alltid får mer behållning att se dom där gamla gubbarna än på en dagens band.

Jag har sett en hel del konserter och här är det bara hålla med. Avslutande och helt underbara ”Davy’s On The Road Again” samt den långa live-varianten i extranumret ”Mighty Quinn” är bara ett konstaterande på detta påstående.

Bandet består idag av Manfred Mann (keyboard), Steve Kinch (bas), Mick Rogers (gitarr), Noel McCalla (sång) och Jimmy Copley (trummor).

 

Setlist (med reservation för fel)

Spirits In The Night
Castles Burning
Martha’s Madman
Captain Bobby Stout
Instrumental: For You
House Of The Rising Sun/
Dancing In The Dark
Angels At My Gate
Don't Kill It Carol
Redemption Song
Blinded by the light
Instrumentalt stycke:
Davy’s On The Road Again
 
Extranummer
Instrumentalt intro: Chattanooga Cho-Cho
Mighty Quinn

 

http://www.manfredmann.co.uk/

 

Conny Myrberg