Robben Ford – A Day in Nashville

Robben Ford - A Day In Nashville
Robben Ford – A Day In Nashville

Amerikanen Robben Ford har låtit sin gitarr tala och sjunga på hyllningsskivor från Beatles till Coltrane, kompa artister som George Harrison, Joni Mitchell och Miles Davis samt konspirera i projekt med Sonny Landreth, Michael Landau och Vinnie Colaiuta. Och lira ”lead guitar” i två av låtarna på Kissplattan Creatures of the Night!

Fords nionde soloalbum är, som titeln anger, inspelad under en dag i Nashville. Musikerna han jobbar med är fullblodsproffs och den musikaliska agendan säger blues i olika stilar men alltid med spelglädjen i fokus. Resultatet är lite spretigt med avseende på låtkvalitén men musikernas lyhördhet, följsamhet och improvisationsförmåga ger albumet mervärde. De bästa spåren är de två första. Green grass, rainwater återuppväcker The Band medan Midnight comes too soon lika gärna kunnat ligga på Robert Crays stilbildande loungebluesalbum Strong Persuader (1986). Bland övriga spår märks den instrumentala Top down blues som för tankarna till Blues Brothers, Tony Joe White-sydstatsbluesrocken Cut you loose och den burleska Ain’t drinkin’ beer no more. I samtliga nummer dominerar jamkänslan och Ford duellerar flitigt med antingen trombonisten Barry Greens jazzfeeling eller organisten Ricky Petersons mer bluesrockiga Hammondsurr.

Förutom att kompositionerna inte håller toppklass i mer än de inledande spåren förlorar Ford och hans strömlinjeformade komp lite stilpoäng i just att de är så strömlinjeformade. I synnerhet de båda Chicagobluesiga Poor Kelly blues och avslutande Just another country road hade tjänat på ett kantigare och skitigare framförande. Men A Day in Nashville är roligare än allt Clapton gjort de senaste 20 åren och jag kommer att fortsätta spela skivan tills Another Day in Nashville ser dagens ljus, för det gör den väl?

Robben Ford – A Day in Nashville

Mascot Label Group / Provogue

  1. Green grass, rainwater
  2. Midnight comes too soon
  3. Ain’t drinkin’ beer no more
  4. Top down blues
  5. Different people
  6. Cut you loose
  7. Poor Kelly blues
  8. Thump and bump
  9. Just another country road

www.robbenford.com

Betyg: 7 / 10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.