California Breed– California Breed

California-Breed
California Breed – California Breed

Det finns ingen anledning att sörja Black Country Communions upplösning längre, trots att gruppens tredje och sista album också var deras bästa. Sjungande basisten Glenn Hughes och trummisen Jason Bonham ersätter bluesaposteln Joe Bonamassa med den rockigare Andrew Watt och lämnar keyboardisten Derek Sherinians stol tom, men hör och häpna – det märks knappt!

Startskottet The way visar vägen med ett drivande trumspel, hårda riff och Glenn Hughes karaktäristiska sång. Låten pumpar ut energi i en vågrörelse med intensiva verser och en refräng som går ner i puls likt ett jagande rovdjur som kryper ihop innan det kastar sig över sitt byte. Det är helt i linje med vad som skulle ha kunnat inleda ett Black Country Communion IV vilket inte är så konstigt då Hughes var supergruppens huvudsakliga låtskrivare. Men trots de uppenbara likheterna med Black Country Communion är California Breed en egen skapelse med en lika brokig stamtavla som omslaget antyder. Chemical rain är en vackert melankolisk halvballad i stil med Mother Love Bone och Spit you out låter som Beatles i händerna på Aerosmith. Dessa stänk av grunge och power pop ger albumet kontraster och en dynamik som delvis får tillskrivas ungtuppen Watt, men även producenten Dave Cobb vars 60-talshyllande jobb med Rival Sons skiner igenom.

Det är egentligen bara albumets mittenparti med The grey och Days they come som står och stampar. För när den rafflande Breathe rundar av denna övertygande debut med sitt Stairway to heaven-crescendo måste även ett Joe Bonamassa-fan som jag själv ställa mig upp och ropa dacapo.

 

California Breed– California Breed
Frontiers Records

1. The way
2. Sweet tea
3. Chemical rain
4. Midnight oil
5. All falls down
6. The grey
7. Days they come
8. Spit you out
9. Strong
10. Invisible
11. Scars
12. Breathe

http://www.californiabreed.com

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.