Uriah Heep – Outsider

URIAH HEEP outsider
Uriah Heep – Outsider

Om jag räknat rätt så är det 24:e gången Uriah Heep varit inne i studion och vässat sin gamla hammondorgel. Med sin mix av hårdrock, psykedelisk rock och progressiv rock har de skrivit in sig i rockhistorien. Den ende originalmedlemmen idag från 1969 är gitarristen Mick Box. Sångaren Bernie Shaw och organisten Phil Lanzon har hängt med sedan 1986. Trummisen och basisten är relativt nytillkomna.

Outsider är den tredje plattan sedan nytändningen 2008 då de släppte sin ”comeback”-skiva vilken var den första på 10 år. De återvände då till det gamla Uriah Heep-soundet och fick fina recensioner överallt. Nya skivan fortsätter i samma stil och reproducerar Uriah Heeps historia. För första gången infinner sig en viss mättnadskänsla. Visst är det härligt att de gör musik i ett sound som lätt blandar sig med de äldre klassiska låtarna. Samtidigt hade jag kanske önskat någon slags utveckling. Någon skrev att han saknade det progressiva Uriah Heep och det är kanske den biten som fattas på denna skiva. Det och att sången och orgeln tycks låta likadant låtarna igenom. Det är lite väl jämntjockt kan jag tycka.

Därmed inte sagt att detta är något fiasko på något sätt men till nästa skiva får de hitta på något mer än bara kopiera sitt gamla sound. Här finns dock fina stunder som Is anybody gonna help me? som är mer tung men ändå suggestiv och lös i sin struktur. Orgelmattan är dock lite väl överväldigande kanske. Första singeln One minute är också bra. Likaså inledande Speed of sound. Rökaren The outsider går an också. Resten känns lite överflödiga eller ”same old” om ni förstår vad jag menar.

Sammanfattningsvis finns det vissa bra spår men att det bara blir för mycket med den ständiga orgeln och Bernies komfort-sång. Det lyfter liksom inte riktigt. Hur som helst har de satsat på ”lagom” och det räcker inte riktigt ända fram.

Uriah Heep – Outsider
Frontiers Records

 

01. Speed Of Sound
02. One Minute
03. The Law
04. The Outsider
05. Rock The Foundation
06. Is Anybody Gonna Help Me?
07. Looking At You
08. Can’t Take That Away
09. Jesse
10. Kiss The Rainbow
11. Say Goodbye

www.uriah-heep.com

Betyg: 6 / 10

Peter Dahlberg

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.