Pymlico – Guiding Light

Pymlico-guiding light
Pymlico – Guiding Light

Pymlico är ett soloprojekt av norrmannen Arild Brøter och den nya plattan är den tredje efter föregångarna ”Inspirations” (2011) och ”Directions” (2012). Skivan är helt instrumental och innehåller sju långa spår med skiftande karaktär. Han säger att han inspireras av många stilar, bland annat arabisk musik, skandinavisk jazz, psykedelisk metal, modern filmmusik, world music och gammal hederlig progrock. Ett antal gästmusiker deltar på plattan, bland annat percussionisten Larry Salzman, gitarristen Felix Martin från Venezuela och saxofonisten Ivan Mazuze från Mozambique.

Arilds beskrivning av musiken som en blandning av flera stilar märks verkligen, alltifrån de arabiska tongångarna i ”Wanderlust”, det mystiskt psykedeliskt drömska med jazziga saxofon-toner och trummor i ”The East side” (kanske bästa spåret enligt min mening), de moderna lite elektroniska tongångarna i ”Sounds of the City” till den mer tydliga typiska progrocken i ”Bobcat” och ”Piz Gloria”. Fast den mest melodiska och njutbara låten kommer sist i ”Neptune” med stilfull sopransaxofon (tror jag), fin gitarr-refräng och mycket fint komp. Låten urartar dock lite på slutet med ett lite hysteriskt taktparti och tempo innan det ursprungliga temat lyckligtvis kommer tillbaks allra sist.

På det hela taget är det en välarrangerad och välspelad platta utan några direkta svagheter att peka på. Fast jag kom aldrig till det där läget när man så att säga kände suget att vilja spela den om och om igen. Uppenbarligen saknas det något som håller intresset kvar lite mer permanent. Men klart godkänt är det i alla fall.

Pymlico – Guiding Light
Spider House Records

 

01 – A Day Out (03.52)
02 – Sounds Of The City (06.43)
03 – The East Side (07.47)
04 – Wanderlust (05.40)
05 – Bobcat (06.28)
06 – Piz Gloria (06.24)
07 – Neptune (13.48)

http://www.pymlico.no

Betyg: 6/10

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.